Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuoreen kyselyn mukaan yli puolet varhaiskasvatuksen ammattilaisista kokee työuupumusta viikoittain

Yli puolet varhaiskasvatuksen ammattilaisista kertoo kokevansa työuupumusta viikoittain, selviää Julkisten ja hyvinvointialojen ammattiliitto JHL:n kyselystä. Vähintään joka kuukausi uupumusta kokee yli 60 prosenttia vastaajista.

– Tulos on hälyttävä. Varsinkin päiväkoteihin pitää kiireesti palkata lisää henkilökuntaa, jotta alan täysimittainen kriisi voidaan estää, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine alleviivaa järjestön tiedotteella.

Varhaiskasvatuksen selvin puute on JHL:n mukaan jatkuva henkilöstöpula. Järjestön mukaan lastenhoitajat kuormittuvat työtaakkansa alle, koska sijaisia on paikoittain mahdoton saada, opettajien aikaa palaa suunnitteluun eikä avustavaa henkilökuntaa ole. Ryhmissä voi olla paljon lapsia, jotka tarvitsevat rutkasti tukea, mutta aikuisia on vain lain vaatima minimimäärä.

– Koska tukipalveluista säästetään, valuvat päiväkotiapulaisten, avustajien ja laitoshuoltajien työt lastenhoitajille. Lisäksi he ovat lapsista vastuussa, kun opettajien aikaa kuluu suunnitteluun ja kokouksiin, ammattialatoiminnan asiantuntija Sanna Pihakivi selventää.

Alan ongelmia pahentaa järjestön mukaan muutama vuosi sitten voimaan tullut varhaiskasvatuslaki, jossa opettajien osuutta henkilökunnasta lisättiin ja lastenhoitajien osuutta vähennettiin. JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine kiirehtii päättäjiä avaamaan epäonnistuneen lain, joka uhkaa lasten hyvinvointia ja työntekijöiden jaksamista.

JHL:n kyselyyn vastasi yli 2 200 alan ammattilaista. Valtaosa eli 81 prosenttia työskentelee päiväkodeissa. Vastaajista 64 prosenttia oli varhaiskasvatuksen lastenhoitajia.