Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronarajoitukset kiristymässä ympäri Eurooppaa omikronin erittäin nopean leviämisen vuoksi

Ympäri Eurooppaa valmistauduttiin sunnuntaina joko kiristämään koronarajoituksia tai totuteltiin jälleen elämään uudestaan käyttöön otettujen tiukkojen määräysten kanssa.

Britanniassa, missä koronan omikronvariantti on levinnyt rajusti, maan terveysministeri Sajid Javid sanoi, ettei uusia tiukempia rajoituksia jo joulun ajaksi voida sulkea pois.

Hallituksen hätätilaryhmä Cobran ja Britannian eri alueiden johtajien oli määrä kokoontua sunnuntai-iltana päättämään, miten alati synkkeneviin koronalukuihin suhtaudutaan.

Lontoo pormestari Sadiq Khan sanoi jo lauantaina pitävänsä uusia määräyksiä ja tiukennuksia välttämättöminä.

Hollantiin kuukauden pituinen sulkutila

Kovimmin rajoituksia tiukensi Hollanti, jossa pääministeri Mark Rutte ilmoitti kaikkien paitsi aivan välttämättömimpien kauppojen sekä ravintoloiden ja baarien sulkemisesta tammikuun puoliväliin saakka. Myös kaikki kulttuuritoiminta on keskeytetty sekä koulut suljettu ainakin tammikuun toiselle viikolle asti.

Joulupäivää lukuun ottamatta Hollanti on rajoittanut myös vieraiden lukumäärää kodeissa, kun ihmiset käyvät sukuloimassa ja ystävillä. Kodeissa saa vastaanottaa vain kaksi vierasta kerrallaan, paitsi pyhinä ja uutenavuotena, jolloin vieraita saa ottaa neljä kerrallaan.

– Voin nyt oikein kuulla koko Hollannin huokaisevan. On tasan viikko jäljellä jouluun, ja taas yhdestä joulusta tulee aivan erilainen kuin haluaisimme, Rutte sanoi.

Ruotsi päättää uusista rajoituksista ennen joulua

Ruotsissa päätös mahdollisista uusista rajoituksista tehdään alkuviikosta, kertoi sosiaaliministeri Lena Hallengren. Hallengrenin mukaan yhtä rajuihin toimiin kuin Tanskassa ja Norjassa tuskin mennään.

– En voi tässä vaiheessa kertoa, millaisista toimista on kyse, mutta on vaikeaa uskoa, että sellaisia rajoituksia joita Tanskassa ja Norjassa on otettu käyttöön, voitaisiin nähdä meillä varsinkaan näin nopeasti, Hallengren sanoi Ruotsin radion haastattelussa.

Tanskassa suljettiin liki koko kulttuurisektori ja ravintoloiden sekä baarien on suljettava ovensa iltaisin yhdeltätoista. Anniskelu on lopetettava jo tuntia aikaisemmin.

Koronapassit otettiin Tanskassa käyttöön marraskuussa, ja nyt hallitus on nopeuttanut kolmansien rokotusten antamista kansalaisille ja aloittanut myös 5–11-vuotiaiden rokotukset.

Norjassa alkoholin anniskelu ravintoloissa on kielletty kokonaan ja maassa on voimassa laaja maskipakko.

Saksa otti käyttöön karanteenit matkustajille

Saksa puolestaan on tiukentanut matkustusrajoituksia. Sunnuntaiyöstä alkaen Britanniasta saapuvat luokitellaan riskialueelta saapuviksi, ja Britanniasta saapuvat, myös kahden rokoteannoksen saaneet joutuvat kahden viikon karanteeniin. Saksa on jo aiemmin määrännyt karanteeniin myös Ranskasta ja Tanskasta saapuvat rokottamattomat matkustajat.

Saksassa on laajasti käytössä koronapassi, eivätkä rokottamattomat pääse esimerkiksi ravintoloihin. Kasvomaskin käyttö on pakollista kaupoissa ja julkisessa liikenteessä.

Maan terveysministeri Karl Lauterbach varoitti Saksaa pian koettelevasta "massiivisesta viidennestä aallosta", jonka hän sanoi tulevan omikronin myötä. Hänestä sillä, aiheuttaako omikron lopulta vähemmän vakavan taudin kuin aiemmat muunnokset, ei ole merkitystä sairaanhoidon kannalta, koska muunnos leviää niin nopeasti ja oletettavasti paljon laajemmin.