Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL:n uusi suositus kolmannesta rokoteannoksesta: 60 vuotta täyttäneille ja muille riskiryhmille 3–4 kuukauden ja muille 4–6 kuukauden päästä toisesta annoksesta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee kolmannen koronarokotteen annosvälin lyhentämistä. Suosituksen mukaan 60 vuotta täyttäneet sekä muut aiemmin määritellyt riskiryhmät voivat saada kolmannen rokoteannoksen, kun toisesta rokotuksesta on kulunut 3–4 kuukautta. Niille alle 60-vuotiaille, jotka eivät kuulu riskiryhmiin, kolmatta rokoteannosta voidaan tarjota 4–6 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.

Aiempi suositus oli, että rokotusväli on kaikilla edellä mainituilla ryhmillä 5–6 kuukautta.

THL ehdottaa myös, että koronarokotuksia koskevaan valtioneuvoston asetukseen tehdään 5–11-vuotiaiden koronarokotuksia koskeva muutos. Muutoksella varauduttaisiin siihen, että lapsille voidaan alkaa tarjota mahdollisuutta koronarokotukseen, THL kertoo tiedotteessa.

THL on antanut asiasta lausunnon sosiaali- ja terveysministeriölle (STM), ja lopullisesti asiasta päättää valtioneuvosto. Lausunto perustuu Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän (KRAR) eilisessä kokouksessaan antamaan lausuntoon ja THL:n omaan asiantuntijatyöhön.

THL suositteli aiemmin koronarokotuksia 5–11-vuotiaille riskiryhmään kuuluville lapsille.

Tehosterokote ensin riskiryhmille ja 60 vuotta täyttäneille

THL:n johtavan asiantuntijan Mia Kontion mukaan tehosterokote on tärkeintä antaa 60 vuotta täyttäneille ja riskiryhmille.

– Riskiryhmiin kuulumattomien tehosterokotukset eivät saa hidastaa iäkkäiden ja muiden vakavan taudin riskissä olevien kolmansia annoksia, sillä nuoremmissa ikäryhmissä vakavan taudin riski on kaksi rokoteannosta saaneilla pieni, sanoo Kontio tiedotteessa.

Tiedotteen mukaan kolmansissa rokoteannoksissa tulee edetä nopeasti kansallisen koronarokotusstrategian ja valtioneuvoston asetuksessa määritellyn rokotusjärjestyksen mukaisesti eli vanhimmasta ikäryhmästä nuorimpiin. Kunnat järjestävät rokotukset ja ilmoittavat rokotusaikataulustaan alueellisesti.

THL:n suositus perustuu rokotusasiantuntijaryhmän kokouksessaan antamaan lausuntoon ja on linjassa Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus ECDC:n ja Euroopan lääkeviranomaisen ohjeistuksen kanssa.

Rokotteiden suoja heikompi omikronin kohdalla

Uusi suositus lyhyemmästä rokotevälistä on tehty omikronmuunnoksesta saadun uuden tiedon valossa.

Alustavien tutkimusten mukaan kaksi rokoteannosta ei anna omikronmuunnoksen kohdalla yhtä hyvin suojaa lievää tautia vastaan verrattuna aikaisempiin koronaviruksen muunnoksiin.

Brittitutkimuksessa on arvioitu Suomessakin käytössä olevien koronarokotteiden tehoa omikronmuunnosta vastaan.

– Yli puoli vuotta toisesta koronarokoteannoksesta rokotesuoja oli omikronin aiheuttamaa lievää tautia vastaan laskenut 34 prosenttiin, kun deltaa vastaan suoja säilyi 64 prosentissa, kertoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek tiedotteessa.

Kolmannen rokoteannoksen jälkeen suoja omikronin aiheuttamaa lievää tautia vastaan nousi 76 prosenttiin.

Valtaosassa kaksi kertaa rokotetuissa omikron aiheuttaa kuitenkin lievän taudinkuvan.

– Vaikka vaikeita, sairaalahoitoa vaativia taudinkuvia kehittyisi vain pienelle osalle tartunnan saaneista, voimakas epidemia-aalto saattaisi vaarantaa terveydenhuollon kantokyvyn, Nohynek sanoo.

5 - 11-vuotiaat sairastavat koronan yleensä lievänä

5–11-vuotiailla koronavirustaudin aiheuttama taudinkuva on pääosin lievä, ja ikäryhmän tautitaakka on ollut epidemian aikana hyvin matala, kertoo THL.

Lasten matalasta tautitaakasta huolimatta vanhemmat voisivat THL:n mukaan harkita lastensa rokottamista, jos katsovat, että se on perusteltua esimerkiksi lähipiirissä olevan vakavasti sairaan tai koronavirustaudin riskiryhmässä olevan läheisen suojelemiseksi.

Yhdysvalloista saadun turvallisuusnäytön valossa yleisimmät haittavaikutukset lapsilla ovat samankaltaisia kuin 12 vuotta täyttäneillä rokotetuilla. Suurin osa haittavaikutuksista on lieviä ja ohimeneviä, esimerkiksi punoitusta ja turvotusta rokotuskohdassa.

Vakavista haittavaikutuksista tutkimuksissa ilmeni, että harvinaisten sydänpussin ja sydänlihaksen tulehduksen ilmaantuvuus oli noin yksi miljoonaa rokoteannosta kohti, mikä on vähemmän kuin vanhemmissa ikäryhmissä.

Rokotteiden pitäisi riittää kaikille

THL:n mukaan Suomen väestöstä melko pieni osa, arviolta alle yksi kymmenestä on sairastanut koronavirusinfektion. Lisäksi kokonaan rokottamattomia 12 vuotta täyttäneitä on Suomessa vielä runsaasti, yli puoli miljoonaa. THL:n mukaan vaikeita taudinkuvia estetään parhaiten kaikkien aikuisten ensimmäisten ja toisten rokoteannosten kattavuutta parantamalla ja antamalla tehosteannoksia riskiryhmille nopeasti ja kattavasti.

– Rokoteannoksia saapuu Suomeen loppuvuodesta ja ensi vuoden alussa tasaiseen tahtiin, joten kaikkiin rokotuksiin rokotteita riittää, myös ensimmäisiin ja toisiin annoksiin, sanoo Kontio.

---

Juttua on korjattu klo 19.37: Aiemmin jutussa kerrottiin virheellisesti, että muille kolmatta rokoteannosta voitaisiin tarjota 5–6 kuukauden päästä toisesta annoksesta. Oikea aika on 4–6 kuukauden päästä.