Suomen uudeksi hävittäjäksi on valittu Lockheed Martinin F-35 – Kaikkonen: "Taistelu-, tiedustelu- ja selviytymiskyvyt olivat parhaat kaikista HX-ehdokkaista"

Valtioneuvosto on tehnyt päätöksen Suomen ilmavoimien uudesta hävittäjästä. Hallitus päätyi Puolustusvoimien esityksen pohjalta yhdysvaltalaiseen Lockheed Martinin F-35 -hävittäjään. Puolustusministeri Antti Kaikkonen kertoi juuri asiasta valtioneuvoston tiedotustilaisuudessa.

Kaikkonen kertoi tiedotustilaisuudessa, että hankintaan kuuluu 64 konetta, Suomen tarpeisiin mukautettu aseistus ja tarvittavat muut järjestelmät.

Kaikkosen mukaan sotilaallisen suorituskyvyn vertailussa F-35 oli Suomen tarpeisiin nähden paras. Sen taistelu-, tiedustelu- ja selviytymiskyvyt olivat parhaat kaikista HX-ehdokkaista.

Teollisen yhteistyön paketti on Suomelle Kaikkosen mukaan hyvä. Keskeisimmät projektit ovat hävittäjän eturunkojen valmistaminen Suomessa myös muille käyttäjille.

– Teollisen yhteistyön suora kotimainen työllisyysvaikutus on arvioiden mukaan 4500 henkilötyövuotta ja välillinen 1500 henkilötyövuotta, Kaikkonen kertoi.

Kaikkonen kertoi ymmärtävänsä hyvin myös hankinnan kokoluokkaa koskevan kritiikin. Hän muistutti, että kyseessä ei ole pelkästään Ilmavoimien hankinta, vaan kyseessä on myös maavoimien ja merivoimien toimintaa tukevasta hankinnasta.

– Hinnasta huolestuneille voin sanoa, joka vuosi tai vuosikymmen tai vaalikausi ei tällaisia hankintoja tarvitse tehdä. Näillä koneilla lennetään 2060-luvulle asti, Kaikkonen totesi.

Pääministeri Sanna Marin kertoi tiedotustilaisuudessa, että valtioneuvoston päätös uudesta hävittäjästä oli yksimielinen. Vasemmistoliiton ministerit Li Andersson ja Hanna Sarkkinen jättivät kuitenkin Marinin mukaan päätöksestä lausuman.

– Lausuman jättivät ministerit Andersson ja Sarkkinen ja se koski varmuutta siitä, että nämä käyttökustannukset eivät ylity, Marin kertoi.

Ilmavoimien komentaja Pasi Jokinen kertoi, että suorituskykyvertailussa F-35 sai pisteet 4,47 ja seuraavaksi tullut hävittäjä 3,81. Vaatimus oli 4,0 pistettä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka