Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kalevi Jäntin kirjallisuuspalkinnot saivat Katri Naukari, Sanna Puutonen, Pauli Tapio ja Joonatan Tola

Tämän vuoden Kalevi Jäntin kirjallisuuspalkinnot ovat saaneet Katri Naukari, Sanna Puutonen, Pauli Tapio ja Joonatan Tola. Naukari palkittiin esikoisromaanistaan Yhden puun tuho ja Puutonen proosateoksestaan Sydänmuuri. Tapio palkittiin runoteoksestaan Tyhjä, suuri ja öinen ja Tola esikoisromaanistaan Punainen planeetta.

Kalevi Jäntin Säätiö kertoo, että Naukarin matkakertomus Yhden puun tuho on laaja esseistinen romaani maailmanlopun myyteistä, japanilaisesta estetiikasta, luksuskuluttamisesta, luontoterapiasta ja nykyihmisen omavalintaisesta yksinäisyydestä.

– Naukari yhdistää elegantisti filosofisen ja esseistisen esitystavan romaanimuotoon, johon on upottanut lopun aikojen tarinansa, palkintolautakunta kuvailee tiedotteen mukaan.

Tolan Punainen planeetta taas on osin arkistomateriaaliin perustuva romaani "aika kaoottisesta perheestä". Palkintolautakunnan mukaan teos on tavallaan musertava, mutta ennen kaikkea odottamaton niin koontitavaltaan, huumoriltaan kuin siinä, mitä se kertoo ihmisen mahdollisuudesta selviytyä, toimia toisin kuin lapsuusperheessä oli tapana ja jollakin tapaa antaa anteeksi.

– Teos välttää helppoja syy-seuraussuhteita, eikä tarjoa tulkintaa siitä, miksi kaikki meni näin.

"Vaikuttava taiteellinen elämys"

Puutosen Sydänmuuri sai palkintolautakunnalta kehut muun muassa tyylillisestä eheydestä, varmavaistoisesta sommittelusta ja täsmällisestä ilmaisusta.

– Kun näihin hyveisiin vielä yhdistyy äkkiväärä yllätyksellisyys ja omaperäisyys, koemme vaikuttavan taiteellisen elämyksen, lautakunta kuvailee.

– Rakennetun ympäristön ja ihmisen vuorovaikutus ei äkkiseltään kuulosta riehakkaalta aiheelta, mutta esikoiskirjailijan näkemys kantaa. Sydänmuurin proosatekstit vievät ylvään teorian ja sattumanvaraisen elämän leikkauspisteeseen, sinne missä formaali suunnitteluprosessi kohtaa levottoman ihmisen.

Uudistaa runoelman muotoa

Tapion runoteosta palkintolautakunta arvioi siten, että Tyhjä, suuri ja öinen uudistaa taidokkaasti runoelman muotoa. Sitä kiitetään kunnianhimoiseksi, tasapainoiseksi ja hiotuksi kokonaisuudeksi. Runoilijan kerrotaan varioivan esimerkiksi Raamatun lauseita ja rytmiä, lastenlaulua, mitallista runoa ja byrokratian kieltä.

–  Runoelmassa keinot ja rekisterit liikkuvat notkeasti, kieli vie taiturillisesti ylevästä koomiseen ja liikuttavaan. Rytmi on Pauli Tapion teoksen punainen lanka, viisas ja kerrostunut kokonaisnäkemys sen sydän.

Kirjallisuuspalkinnot myöntää Kalevi Jäntin säätiö nuorten kirjailijoiden tukemiseksi. Säätiön perustivat WSOY:n pääjohtaja, professori Jalmari Jäntti ja rouva Hildur Jäntti heidän nuorena kuolleen poikansa muistoksi. Kunkin palkinnon arvo on 18 000 euroa, eli yhteensä palkintosumma on nyt 72 000 euroa. Palkinnon on saanut 131 kirjailijaa.