Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Siskonsa perusteettomia lapsilisiä yli kymmenen vuotta nostaneen ex-kuntapoliitikon tuomio lieveni hieman hovioikeudessa

Helsingin hovioikeus lievensi keskiviikkona entisen kuntapoliitikon tuomiota, jonka tämä oli saanut siskonsa perusteettomien lapsilisien nostamisesta yli kymmenen vuoden ajalta.

Naisen sisko muutti pois Suomesta vuonna 2003, minkä jälkeen nainen nosti siskon suomalaiselle tilille tulleita etuuksia vuoteen 2013 asti, kaikkiaan yli 44 000 euroa.

Kokoomuksen ja vihreiden varavaltuutettuna aiemmin Helsingissä ollut Saido Ahmed Mohamed, 47, tuomittiin vuonna 2018 Helsingin käräjäoikeudessa törkeästä rahanpesusta vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Mohamed valitti hovioikeuteen ja sanoi, ettei syyllistynyt tahallisesti rikokseen eikä pitänyt varoja itsellään. Hovioikeus kuitenkin katsoi, että väitteestään huolimatta nainen ei lähettänyt rahoja ulkomaille muuttaneelle siskolleen vaan piti lapsilisät itsellään. Oikeuden mukaan Mohamed nosti lapsilisiä, vaikka tiesi, ettei hänen siskonsa ollut oikeutettu niihin Suomessa.

Yhdeksän kuukautta ehdollista

Mohamed vetosi hovioikeudessa siihen, että hän oli rikosepäilyn vuoksi menettänyt luottamustoimensa ja työnsä, häneen oli kohdistunut loukkaavaa kirjoittelua ja uhkailua sosiaalisessa mediassa eikä hän voinut liikkua turvallisesti kaupungilla. Hovioikeuden mukaan naisen asema huomioiden ei kuitenkaan ollut odottamatonta, että rikossyyte ja oikeudenkäynti rangaistuksineen aiheuttavat esimerkiksi laajaa kielteistä julkisuutta sekä työtehtävien ja luottamustoimen päättymisen.

Hovioikeus kuitenkin katsoi, että rikoksen tekemisestä ja päättymisestä oli kulunut niin pitkä aika, että vakiintuneen käytännön mukainen rangaistus johtaisi kohtuuttomaan lopputulokseen myös naisen nykyinen elämäntilanne huomioiden.

Pitkän tekoajan vuoksi rikokseen sovellettiin eri aikoina voimassa olleita lakeja. Hovioikeus tuomitsi Mohamedin yhdeksän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen törkeästä kätkemisrikoksesta ajalta kesäkuu 2003–toukokuu 2011 ja rahanpesusta ajalta kesäkuu 2011–marraskuu 2013. Hovioikeus piti käräjäoikeuden määräämät korvaukset ennallaan.

Mohamedin sisko tuomittiin vuonna 2017 lainvoimaisesti puolen vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen petoksesta, koska hän ei ilmoittanut Kelalle muutostaan.