Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

IL: Taloyhtiön kokous espoolaisella arvoalueella äityi väkivaltaiseksi – pöytäkirja yritettiin tunkea osakkaan suuhun

Espoossa arvotaloalueella sijaitsevan paritaloyhtiön ylimääräisessä yhtiökokouksessa pahoinpideltiin kokouksen pöytäkirjantarkastaja. Helsingin hovioikeus tuomitsi lievästä pahoinpitelystä kaksi taloyhtiön osakasta. Asiasta uutisoi Iltalehti.

48-vuotiaan osakkaan maksettavaksi tulee 232 euroa ja aiemmat hyvät ansiotulonsa sittemmin menettäneelle 53-vuotiaalle osakkaalle 48 euroa. Yhteisvastuullisesti he joutuvat korvaamaan uhrin oikeudenkäyntikuluja käräjäoikeuden osalta 2 473 euroa ja hovioikeuden osalta 2 182 euroa.

Rikos tapahtui kesällä 2017. Tapauksessa pöytäkirjantarkasta ei suostunut allekirjoittamaan kokouksen pöytäkirjaa kuusi tuntia kestäneen kokouksen päätteeksi, koska hän ei ollut tyytyväinen tekstin muotoiluihin ja halusi tutkia pöytäkirjaa tarkemmin. Ylimääräinen yhtiökokous oli hyvin erimielinen. Oikeudessa käsiteltiin myös taloyhtiön aiempia riitoja.

Kaksi osakasta oli painostanut miestä allekirjoittamaan tai luovuttamaan pöytäkirjan takaisin. Kun mies ei suostunut, osakkaat kävivät mieheen käsiksi.

Tuoksinassa mies kertoi huutaneensa apua. Kärhämän jälkitilanteessa hän oli rutistanut pöytäkirjan kasaan ja yrittänyt tunkea sen toisen osakkaan suuhun. Kokouksen puheenjohtaja taltioi videolle tilanteen. Tallenteella ei ollut myöhemmin pahoinpitelyoikeudenkäynnissä merkitystä, koska syyte koski kiinnipitoa.

Mies poistui välikohtauksen jälkeen paikalta, mutta kaatui sen jälkeen vasten kaappeja ja romahti lattialle. Oikeudessa hän kertoi menettäneensä tajuntansa. Mies hakeutui lääkärinvastaanotolle ja teki rikosilmoituksen. Asianomistaja kertoi miesten aiheuttaneen hänelle viikon jatkunutta kipua, hankausjälkiä ja oikean peukalon vääntymisen.

Syytetyt kiistivät syyllistyneensä rikokseen. Toinen heistä myönsi tarttuneensa asianomistajan käteen itsepuolustukseksi, ja toinen kertoi menneensä naapurinsa avuksi.

Hovioikeus vahvisti käräjäoikeuden tuomion lievästä pahoinpitelystä, mutta sen mukaan vastaajat eivät olleet vääntäneet asianomistajan kättä tai vahingoittaneet ja aiheuttaneet kipua. He olivat ainoastaan tarttuneet tätä käsistä ja yrittäneet saada haltuunsa asianomistajan käsissä olleen pöytäkirjan.

Pöytäkirjantarkastajaa ei syytetty mistään.