Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hovioikeus lievensi hyväksikäyttörinkiin kuuluneiden keski-ikäisten miesten tuomioita lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä – ei pitänyt tekoja törkeinä

Helsingin hovioikeus lievensi maanantaina kahden keski-ikäisen miehen tuomioita, jotka nämä olivat saaneet kuusivuotiaisiin lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista. Hovioikeus myös päätyi ehdollisiin vankeustuomioihin ehdottomien sijaan.

Tuomitut olivat mukana keskusrikospoliisin paljastamassa hyväksikäyttöringissä, johon kuuluneita miehiä on tuomittu eri tuomioistuimissa lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista, niiden kuvaamisesta ja muista hyväksikäyttömateriaaliin liittyvistä rikoksista.

Vuosi sitten Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi molemmat miehet vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdottomiin vankeusrangaistuksiin kahdesta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Tuomiot saivat ringin pääsyytetty, 60-vuotias lappilaisyrittäjä, ja 52-vuotias toimistoesimiehenä työskennellyt espoolaismies. Rikokset tapahtuivat Espoossa vuonna 2007.

Espoolaismies tuomittiin hyväksikäyttöjen lisäksi sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta ja huumausaineen käyttörikoksesta.

Molemmat miehet sekä syyttäjä valittivat käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen.

Hovioikeus: Teot eivät olleet törkeitä

Hovioikeus katsoi käräjäoikeuden tavoin, että miehet saivat tekoaikana kaksi kuusivuotiasta lasta katselemaan ja koskettamaan heidän sukuelimiään. Oikeuden mukaan miehet myös ottivat tilanteesta valokuvia.

Hovioikeuden mukaan teot eivät kuitenkaan olleet kokonaisuutena arvostellen törkeitä, joten se katsoi miesten syyllistyneen kahteen perusmuotoiseen lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

– Tekojen katsomista törkeiksi puolsivat sinällään etenkin asianomistajien ikä, teon kuvaaminen ja toisen vastaajan osalta asianomistajien luottamuksellinen ja riippuvainen suhde häneen. Toisaalta tapahtuma oli ollut kertaluonteinen ja tilanteen laukaisema, ja vastaajat olivat oma-aloitteisesti lopettaneet sen, hovioikeuden tiedotteessa kerrotaan.

Hovioikeus tuomitsi 60-vuotiaan vuoden ja neljän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja 52-vuotiaan vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Oikeus perusteli ratkaisua teosta kuluneella ajalla sekä sillä, ettei miehiä ollut tuolloin rekisteröity rikoksista.

Hovioikeus piti käräjäoikeuden määräämät vahingonkorvaukset ennallaan.

Syytettyinä myös päähaarassa

Molemmat miehet olivat syytettyinä myös hyväksikäyttöringin päähaarassa, jota on käsitelty Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa ja sittemmin Vaasan hovioikeudessa.

60-vuotias mies tuomittiin Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa useista lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista 7 vuoden ja 10 kuukauden vankeuteen. Sittemmin Vaasan hovioikeus korotti hänen tuomionsa 8,5 vuoteen.

Rikokset tapahtuivat vuosina 2007–2018. Lievimmillään teot olivat pornon näyttämistä tai lasten kuvaamista, vakavimmillaan raiskaamista.

52-vuotias mies tuomittiin törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä käräjäoikeudessa vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Hovioikeus piti tuomion ennallaan.

STT ei julkaise tuomittujen nimiä, rikosten tekopaikkaa tai tarkkaa ajankohtaa uhrien yksityisyyden suojelemiseksi.