Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin käräjäoikeus määräsi Nuorisosäätiön ex-johtajan tehostettuun matkustuskieltoon – "On tietysti ilmeistä, ettei kaikki ole mennyt ihan putkeen"

Helsingin käräjäoikeus on määrännyt Nuorisosäätiön hallituksen entisen puheenjohtajan Perttu Nousiaisen tehostettuun matkustuskieltoon. Nousiaista epäillään todennäköisin syin raskaista talousrikoksista säätiön toimintaan liittyen.

Poliisin vaatimus vangitsemisesta hylättiin. Istunto käytiin suljetuin ovin tutkinnallisista syistä.

Tehostetun matkustuskiellon perusteena oli seitsemän epäiltyä rikosta, jotka ajoittuvat vuosille 2013–2018. Epäiltyjä rikosnimikkeitä olivat esimerkiksi törkeä velallisen epärehellisyys, luottamusaseman väärinkäyttö ja törkeä petos. Poliisi itse pudotti rikoslistalta kaksi vangitsemisvaatimuksessa mainittua kohtaa teknisistä syistä.

Syytteen nostamisen määräaika on 26. tammikuuta 2022.

Maaliskuusta 2020 asti kateissa ollut, 42-vuotias Nousiainen saapui keskiviikkona Helsinkiin, jolloin poliisi otti hänet kiinni heti lennon laskeutumisen jälkeen. Kiinniotosta uutisoi Helsingin Sanomat . Lehden toimittajat olivat vihjeiden perusteella löytäneet Nousiaisen sveitsiläisestä Verbierin hiihtokeskuksesta.

Keskusrikospoliisi (KRP) ei esitutkintalakiin vedoten kommentoinut pidätetyn henkilöllisyyttä mutta vahvisti, että Nuorisosäätiö-tutkinnassa kiinni otettua henkilöä vaadittiin vangittavaksi.

Määräyksen rikkominen johtaisi vankeuteen

Nousiaista edustava lakimies Kari Uoti sanoi päätöksen jälkeen käräjäoikeuden katsoneen, että karkaamisvaara on olemassa. Oikeus kuitenkin piti tehostettua matkustuskieltoa riittävänä pakkotoimena siihen, etteivät tutkinnalliset intressit vaarannu.

– Tietysti jos hän ei toimisi määräyksen mukaisesti, siitä seuraisi se, että hänet vangitaan. Nyt on hänen omasta käytöksestään kiinni, miten asiat menevät.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Antti Perälä KRP:stä kertoo tehostetun matkustuskiellon tarkoittavan tässä tapauksessa sitä, että henkilö on määrätty olemaan ilmoitetussa kotiosoitteessa iltaseitsemän ja aamuseitsemän välisen ajan sekä ilmoittautumaan päivittäin poliisille.

Uotilta kysyttiin istunnon jälkeen, minkä vuoksi hänen päämiehensä on pakoillut puolentoista vuoden ajan. Uoti painotti, ettei asiaa käsitelty istunnossa.

– Hän on lausunut asiasta tähän paikallislehteen aika pitkästi, että siellä on aika hyvä kuvaus, hän totesi viitaten Helsingin Sanomien julkaisemaan haastatteluun.

Uotin mukaan epäilty tulee varmastikin ottamaan tilanteeseen kantaa kootusti jossakin vaiheessa.

– On tietysti ilmeistä, ettei kaikki ole mennyt ihan putkeen.

"Erittäin laaja, haasteellinen ja monitahoinen" tutkinta

KRP:n Perälä kertoi, että epäillyn kuulemiset on päästy aloittamaan, mutta kuulusteluissa ollaan "vasta ihan alkumetreillä". Kysyttävää on paljon, ja vaikka tiettyjä kokonaisuuksia voi olla valmiina jo ensi vuoden alkupuolella, päärikosnimikkeiden osalta esitutkintaa ei saada Perälän mukaan valmiiksi kuin ehkä ensi vuoden lopulla.

– Esitutkintakokonaisuus on erittäin laaja, haasteellinen ja monitahoinen, selvitettävää asiaa on paljon, ja asiat eivät myöskään ole aivan yksinkertaisia tässä tutkinnassa.

Perälän mukaan pois pudotetut rikokset liittyvät Helsingin poliisin avoinna oleviin tutkintoihin eikä niitä sisällytetty KRP:n vangitsemisvaatimukseen.

Perältä kysyttiin istunnon jälkeen, oliko Helsingin Sanomien toiminnasta apua. Hän huomautti, että jutun myötä esimerkiksi epäillyn olinpaikka selvisi, mutta ei ottanut kantaa siihen, mitä poliisi on itse aiemmin tehnyt.

– En muista vastaavaa tilannetta, se on pakko todeta.

Suomen mittakaavassa valtava tutkinta

Syytteet Nousiaista ja Nuorisosäätiön entistä toimitusjohtajaa Aki Haaroa vastaan nostettiin viime viikolla. Lisäksi syytteitä on nostettu useita henkilöitä vastaan liittyen Nuorisosäätiön kanssa toteutettuihin liiketoimiin.

Syyttäjälaitoksen mukaan kaikki epäillyt ovat esitutkinnassa kiistäneet syyllistyneensä epäiltyihin rikoksiin.

Kokonaisuutena Nuorisosäätiön rahaongelmien ja talousepäselvyyksien tutkinta on Suomen suurimpia talousrikostutkintoja. KRP:llä ja Helsingin poliisilla on edelleen esitutkinnassa rikosepäilyjä Nuorisosäätiön toimintaan liittyen.

Keskustataustaisen, tuettua vuokra-asumista nuorille tarjoavan säätiön mukaan sen entinen johto sai aikaan yli 40 miljoonan euron tappiot ja likimain tuhosi säätiön. Kun uusi johto valittiin vuonna 2018, säätiön kassa oli tyhjillään.

Haaron ja Nousiaisen on epäilty käyttäneen yleishyödylliseksi tarkoitettua säätiötä lypsylehmänä oman tai lähipiirinsä edun tavoitteluun sen jälkeen, kun säätiö jäi puolueelta tuuliajolle. Haaro ja Nousiainen ovat aiemmin kiistäneet STT:lle syyllistyneensä rikoksiin Nuorisosäätiön toiminnassa.

Patentti- ja rekisterihallitus totesi jo vuonna 2017, että säätiötä on käytetty oman edun tavoitteluun.