Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Husin Asko Järvinen Ylen Ykkösaamussa: Omikron voisi levitä Suomessa vallitsevaksi jopa kuukaudessa

Jos koronaviruksen uusi omikron-variantti pääsee leviämään, se leviää varmasti myös Suomeen. Näin arvioi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin ylilääkäri Asko Järvinen Ylen Ykkösaamu-ohjelmassa lauantaiaamuna.

– Kaikista rajatestauksista ja varotoimenpiteistä huolimatta variantit ovat levinneet hyvin nopeasti, Järvinen viittaa aiempiin kokemuksiin.

Järvisen mukaan alfavariantin leviäminen valtavirukseksi vei noin kahdeksan viikkoa siitä, kun se ensimmäisen kerran todettiin Suomessa. Omikron voisi levitä vallitsevaksi vielä nopeammin, jos tiedot sen suuremmasta leviämisnopeudesta pitävät paikkansa.

– Kyse ei välttämättä ole kuin kuukaudesta tai puolestatoista huonoimmillaan.

Järvinen muistuttaa Ykkösaamussa, että omikronin osalta kaikki on vielä arvailua. Järvisen mukaan kaikki virustyypit eivät suinkaan pysty leviämään maailmalla laajemmin.

Maailman terveysjärjestö WHO ja Euroopan tartuntatautivirasto ovat varoitelleet, että omikron todennäköisesti leviää herkemmin ja saattaa myös ohittaa rokotussuojan tai aikaisemmin sairastetun taudin antaman suojan. Järvisen mukaan huoli on eilisestä illasta selvästi lisääntynyt.

– Tiedämme, että eteläisessä Afrikassa uusintainfektioita, eli aiemmin sairastetun taudin jälkeen tulleita tartuntoja, on tullut tämän (variantin) takia ilmeisesti jonkin verran enemmän.

Järvisen mukaan tartuntamäärät ovat nousseet hyvin nopeasti alueilla, joilta tietoa nyt on.

– Se puhuisi nopeamman leviämisen puolesta. Jos tällainen (variantti) kykenee leviämään maailmalla laajemmin, silloin tietysti on riski, että se aloittaa uuden voimakkaamman tartunta-aallon levitessään tehokkaammin kuin nykyinen meillä vallitseva deltavirus kykenisi tekemään.

Järvinen muistuttaa Ylen Ykkösaamu-ohjelmassa, että vielä ei tiedetä minkälaisen taudinkuvan omikron aiheuttaa tai suojaako rokotus edelleen vakavalta taudilta. Järvinen arvioi, että rokotus todennäköisesti antaa jonkinlaista suojaa.

– Rokotetta kyetään ainakin teknisesti kohtalaisen nopeasti muokkaamaan ja tuotantokapasiteetti on aika korkea.

Järvinen näkee, että matkailijoiden varovaisuus on tärkein keino hidastaa taudin rantautumista Suomeen: ulkomailta tulevien pitäisi välttää ihmiskontakteja, käydä koronatestissä eikä luottaa ensimmäiseen testiin, vaikkei oireita olisikaan.