Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronapassin käyttö laajenee edelleen kulttuuritapahtumissa

Koronavirustapausten nousu sekä siihen liittyvät tiukentuvat rajoitukset ja suositukset Suomessa saavat entistä useammat kulttuurilaitokset vaatimaan asiakkailtaan koronapassia.

Suomen kansallisooppera ja -baletti ottaa koronapassin käyttöön sunnuntaista alkaen. Koronapassi vaaditaan kaikilta 16 vuotta täyttäneiltä esityksiin ja tapahtumiin, jotka alkavat kello 17 jälkeen. Esitykset jatkuvat normaalisti, Kansallisooppera kertoo tiedotteessa. Koronapassin tarkastuksen yhteydessä varmistetaan myös asiakkaan henkilöllisyys. Ooppera edellyttää yli 12-vuotiailta myös kasvomaskin käyttöä.

Taustalla koronapassin käyttöönotolle oopperassa ja baletissa on se, että Uudenmaan koronarajoitukset tiukkenevat anniskelualueiden osalta sunnuntaina 28. marraskuuta. Alkoholijuomien tarjoilu on mahdollista kello 17 jälkeen ainoastaan, jos koronapassi on käytössä. Uudenmaan lisäksi valtioneuvosto on päättänyt tiukentaa ravintoloiden anniskelu- ja aukioloaikoja Varsinais-Suomen, Satakunnan, Päijät-Hämeen, Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan, Pirkanmaan, Kymenlaakson, Kanta-Hämeen ja Etelä-Karjalan maakunnassa sekä Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä 28. marraskuuta heti vuorokauden alusta lähtien.

"Yleisö on kysynyt koronapassia"

Kotkan kaupunginteatteri aikoo ottaa koronapassin käyttöön ensi viikon alkupuolella, kertoo teatterinjohtaja Miko Jaakkola STT:lle. Tähän asti teatterissa on odotettu aluehallintoviraston (avin) määräyksiä, mutta niitä ei ole tullut. Nyt kun valtioneuvosto päätti uusista anniskelurajoituksista, jotka kohdistuvat teatterin anniskelualueen toimintaan, päätös pystyttiin tekemään.

–  Meillä on ensimmäinen esitys keskiviikkona niin ennen sitä, alkuviikosta, Jaakkola kertoo.

Hän uskoo, että koronapassin käyttö otetaan hyvin vastaan.

– Meidän yleisö on myös kysynyt koronapassia. Se selkiyttää tilannetta ja me on itsekin haluttu se käyttöön.

Myös esimerkiksi Svenska teatern Helsingissä ilmoittaa vaativansa koronapassia 16 vuotta täyttäneiltä ensi maanantaista lähtien. Koronapassi tarkastetaan jo teatterirakennuksen ovella. Teatteri kehottaa yleisöä saapumaan paikalle hyvissä ajoin ennen esityksen alkua. Jos koronapassia ei ole, liput voi siirtää maksutta myöhempään ajankohtaan, Svenska teatern tiedottaa.

Helsingissä sijaitseva Musiikkitalo aikoo ottaa koronapassin käyttöön klo 17 jälkeen ensi maanantaista lähtien.

Jotkut kulttuurilaitokset ovat ottaneet koronapassin käyttöön jo aiemmin. Esimerkiksi Tampereen teatteri, Tampereen työväen teatteri, Turun kaupunginteatteri sekä Oulun teatteri kysyvät jo asiakkailtaan koronapassia.

Koronapassina toimii EU:n koronatodistus. Koronapassin edellytyksenä on joko saatu rokotesuoja, 72 tunnin sisällä saatu negatiivinen koronatestitulos tai todistus sairastetusta koronataudista.