Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsissa vasemmisto ja sosiaalidemokraatit pääsivät sopuun eläkeväännöstä ennen keskiviikon äänestystä

Ruotsissa sopua uudesta hallituksesta yritettiin vielä tiistai-iltana.

Vasemmistopuolueen puheenjohtaja Nooshi Dadgostar tapasi sosiaalidemokraattien puheenjohtajan Magdalena Anderssonin. Sopu löytyi, kun puolueet saivat sovittua eläkkeiden korottamisesta.

Vääntö koski vasemmistopuolueen vaatimusta korottaa eläkkeitä. Puolueen mukaan eläkkeiden korottaminen oli ehdoton edellytys sille, että se tukee Anderssonia uudeksi pääministeriksi.

– On erittäin hyvä, että pääsimme lopputulokseen kaikkein heikoimmassa asemassa olevien eläkeläisten taloudellisten tilanteen parantamiseksi, sanoi Andersson Ruotsin televisio SVT:lle illalla.

Dadgostar poistui tapaamisesta parin tunnin jälkeen kommentoimatta neuvotteluita. Anderssonin viestintävastaava sen sijaan kertoi ulkopuolella odottaville toimittajille, että "tietoa annetaan sitten kun on jotain tiedotettavaa".

Tapaamisen jälkeen vasemmistopuolue kirjoitti kotisivullaan päässeensä sopuun eläkekysymyksestä sosiaalidemokraattien kanssa.

– Eläkkeitä korotetaan 1 000 kruunulla kuukaudessa, verovapaasti, niillä 700 000 eläkeläisellä, joilla on heikoin tilanne, kirjoitetaan verkkosivuilla.

Eläkevääntö ratkaiseva

Jos sopimukseen ei olisi päästy keskiviikkoon mennessä, olisi vasemmistopuolue äänestänyt Anderssonia vastaan, sanoi vasemmistopuolueen Dadgostar tiedotustilaisuudessa maanantaina.

Andersson sanoi maanantaina sosiaalidemokraattien ja vihreiden olevan valmiita keskustelemaan eläkkeiden parannuksista heikoimmassa asemassa oleville eläkeläisille. Hänen mukaansa kysymys oli siitä, millä tekniikalla eläkkeitä korotetaan.

Nyt tekniikaksi valikoitui kaikkein pienimpien eläkkeiden korottaminen. Vasemmistopuolue vaati alun alkaen korotuksia takuueläkkeisiin.

Valtiopäivien äänestys pääministeriehdokkaan hyväksymisestä tai hylkäämisestä järjestetään keskiviikkona aamulla kello yhdeksän eli kymmeneltä Suomen aikaa. Sovun uudesta hallituksesta toivottiin syntyvän ennen keskiviikon äänestystä.

Valtiopäivien puhemies Andreas Norlén kertoi maanantaina esittävänsä sosiaalidemokraattien Anderssonia pääministeriksi. Puhemies voi esittää pääministeriehdokasta neljä kertaa. Jos valinta ei onnistu, luvassa ovat ylimääräiset vaalit.

Jos Andersson valitaan, hänestä tulee ensimmäinen nainen Ruotsin pääministerinä.