Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sudanin pääministeri Hamdok palaa johtamaan maan hallitusta, mielenosoitukset jatkuvat pääkaupungissa

Sudanissa vallan kaapannut armeijan komentaja Abdel Fattah al-Burhan ja syrjäytetty pääministeri Abdalla Hamdokovat solmineet sopimuksen siviilihallinnon palauttamisesta. Vallankaappauksessa syrjäytetty Hamdok palaa johtamaan maan hallitusta.

Asiasta saavutettiin sopu myöhään lauantaina sudanilaisen sovittelijaryhmän neuvottelemana, uutistoimistot AFP ja Reuters kertoivat. Sopimus siviilihallinnon palauttamisesta allekirjoitettiin sunnuntaina.

Hamdok on vapautettu kotiarestista, johon hänet määrättiin vallankaappauksen yhteydessä.

– Kotiaresti on purettu, ja taloa vartioineet joukot ovat vetäytyneet, pääministerin toimistosta kerrottiin AFP:lle sunnuntaina.

Siviilihallinnon virkamiehet vapa utetaan

Sudanilaisen sovittelijaryhmän lausunnossa kerrotaan, että sopimus saavutettiin poliittisten ryhmien, entisten kapinallisryhmien ja sotilasjohdon yhteisymmärryksen myötä.

Hamdokin pääministeriksi palauttamisen lisäksi sopimuksessa luvataan perustuslaillisen, oikeudellisen ja poliittisen konsensuksen palauttamista. Sopimuksen mukaan myös vallankaappauksen yhteydessä pidätetyt siviilihallinnon virkamiehet vapautetaan.

Vielä marraskuun alussa kotiarestissa pidetty Hamdok linjasi, ettei suostuisi neuvottelemaan maata hallitsevan sotilasjohdon kanssa.

Komentaja Abdel Fattah al-Burhan kaappasi Sudanissa vallan lokakuun lopussa pidättäen maan siviilijohdon ja julistaen maahan hätätilan. Tuolloin hän nimitti itsensä maan uuden hallinnon johtoon.

Vallankaappauksen yhteydessä pidätettiin pääministeri Hamdokin lisäksi useita siviilihallinnon virkamiehiä ja ministereitä.

Mielenosoitukset jatkuneet Khartumissa

Sunnuntainen ilmoitus sovun löytymisestä syrjäytetyn pääministerin ja komentaja al-Burhamin välillä ei ole hillinnyt Sudanin mielenosoittajia. Silminnäkijöiden mukaan Sudanin turvallisuusjoukot ampuivat sunnuntaina kyynelkaasua satoja mielenosoittajia kohti, jotka osoittivat mieltään vallankaappausta vastaan.

AFP:n kirjeenvaihtajan mukaan mielenosoittajat marssivat Sudanin pääkaupungin Khartumin keskustassa kohti presidentinlinnaa.

Sudanissa vallankaappauksen vastaisissa mielenosoituksissa on kuollut ainakin neljäkymmentä ihmistä.