Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Glasgow'n ilmastokokous pääsi vesitettyyn sopuun – kokouksen puheenjohtaja pyysi anteeksi epäonnistunutta lopputulosta

Glasgow'n ilmastokokouksessa saavutettiin sopimus myöhään lauantaina Suomen aikaa. Kyynelehtinyt kokouksen puheenjohtaja Alok Sharma päätti kokouksen anteeksipyyntöön siitä, miten epäonnistunut lopputulos on.

– Pyydän anteeksi sitä, miten tämä prosessi päättyi. Olen syvästi pahoillani, Sharma sanoi.

YK:n kaikki 197 maata allekirjoittivat sopimuksen, jolla on määrä hillitä lämpötilan nousua. Monet niistä ilmaisivat pettymyksensä vesitettyihin sanamuotoihin. Kaikki päätyivät kuitenkin allekirjoittamaan sopimuksen, koska kokivat sen olevan parempi kuin sen vaihtoehdon, että sopimusta ei olisi syntynyt lainkaan.

Kokouksen viime metreillä Kiina ja Intia onnistuivat loiventamaan sopimuksen fossiilisia polttoaineita koskevia sanamuotoja, joita oli vesitetty jo aiemmin.

Lopullinen teksti kehottaa valtioita kiihdyttämään pyrkimyksiä päästä eroon sellaisesta hiilivoimasta, jossa ei käytetä teknologiaa päästöjen osittaiseen hillitsemiseen, ja vähentämään tehottomia fossiilisten polttoaineiden tukia. Vielä hetki ennen kokouksen loppua tekstissä puhuttiin eroon pääsemisestä myös tehottomien fossiilisten tukien kohdalla.

Suomen ilmastopaneelin puheenjohtajan Markku Ollikaisen mukaan jo aiempi lisäys tehottomista tuista antoi mahdollisuuden kahtalaiselle tulkinnalle.

– Taloustieteen näkökulmasta mikä tahansa tuki fossiilisille polttoaineille on epätehokas, mutta sitten se antaa kivihiilen käyttäjille verukkeen sanoa, että tämä tuki on tehokas, Ollikainen kommentoi STT:lle lauantai-iltapäivänä sopimusluonnosta, jota myöhemmin vesitettiin vielä lisää.

Historiallisena voidaan kuitenkin pitää, että sopimuksessa edes mainitaan fossiiliset polttoaineet, joista esimerkiksi Pariisin ilmastosopimuksessa ei puhuttu.

– Kyllä se olisi kuitenkin se ensimmäinen asiakirja, missä fossiiliset tuomitaan, Ollikainen kommentoi, kun neuvottelut olivat vielä kesken.

Kokouksen piti päättyä jo perjantaina illalla, mutta aiempienkin ilmastokokousten tapaan se venyi roimasti yliajalle.

Ei estä lämpötilan vaarallista nousua

Lopullisessa muodossaan sopimus ei onnistu nykytieteen mukaan estämään lämpötilan vaarallista nousua. Asiantuntijoiden mukaan siinä ei pystytä myöskään tarjoamaan riittävää rahoitusta maille, jotka kärsivät eniten ilmastonmuutoksen aiheuttamista katastrofeista ja luonnonilmiöistä.

– COP ei onnistunut tarjoamaan välitöntä apua niille ihmisille, jotka kärsivät nyt, tiivisti Pariisin ilmastosopimuksen arkkitehti Laurence Tubiana uutistoimisto AFP:lle.

YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin mukaan maailma on yhä katastrofin partaalla. Hän toivotti Glasgow'ssa saavutetun edistyksen kuitenkin tervetulleeksi, vaikka edistystä ei saavutettukaan tarpeeksi.

– Hauras maailmamme roikkuu langan varassa, Guterres kommentoi tuoreeltaan.

Ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg puolestaan ilmoitti, että Glasgow'ssa ei saavutettu käytännössä mitään.

– Todellinen työ jatkuu noiden salien ulkopuolella. Ja me emme anna koskaan periksi, Thunberg tviittasi .

Ministeri Mikkonen: Ilmastotoimien tahtia on kiristettävä nopeasti

Glasgow'n ilmastokokouksen päätös pitää Pariisin sopimuksen 1,5 asteen tavoitteen yhä saavutettavissa, arvioi ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) tiedotteessa.

Etenemistä kohti Pariisin sopimuksen 1,5 asteen tavoitetta tarkastellaan jatkossa vuosittain. Mikkosen mukaan vuosittainen tarkastelu tuo tarvittavaa painetta, koska ilmastotoimien tahtia on kiristettävä nopeasti.

Kokouksessa saatiin valmiiksi yli viiden vuoden työn jälkeen Pariisin sopimuksen sääntökirja. Ministeri Mikkosen mukaan se osoittaa, että maailman maat pystyvät yhteistyössä löytämään ratkaisuja ilmastokriisin torjumiseen.

Energiateollisuus: Varovaisia edistysaskeleita

Monet toimijat reagoivat myöhään lauantai-iltana kokouksen lopputuloksiin. Esimerkiksi energia-alan etujärjestö Energiateollisuus ry katsoo tiedotteessaan, että neuvottelujen tulos ei takaa Pariisin sopimuksen tavoitteiden toteutumista, mutta fossiilitaloudesta irtautumisessa otettiin varovaisia edistysaskeleita.

Energiateollisuuden mukaan yhä useampien maiden sitoutuminen päästöjen vähentämiseen merkitsee Suomelle parantuvia vientinäkymiä, kun muut maat asettuvat asteittain samalle viivalle pyrkimyksissään vähentää päästöjä.

SLL ja WWF moittivat rahoitusta

Suomen luonnonsuojeluliitto (SLL) kertoo tiedotteessa pitävänsä ilmastokokouksen merkittävimpänä tuloksena sitä, että Pariisin ilmastosopimuksen auki olleista yksityiskohdista päästiin sopimukseen.

Epäonnistumiseksi luonnonsuojeluliitto katsoo sen, että fossiilisten polttoaineiden tukien lopettamisen tavoitteesta ei saatu sovittua riittävällä tavalla. Sopu ilmastorahoituksesta jäi SLL:n mukaan vajaaksi.

Ympäristöjärjestö WWF:n tiedotteen mukaan neuvottelujen lopputulos jäi pettymykseksi. WWF:n mukaan rahoitus osoittautui odotetusti neuvottelujen vaikeimmaksi kysymykseksi. Ilmastonmuutokseen sopeutumiseen käytettävä rahoitus pyritään kaksinkertaistamaan vuoden 2019 tasosta vuoteen 2025 mennessä, mutta WWF:n mukaan tarve olisi moninkertainen.

---

Lähteinä myös uutistoimisto AFP ja yleisradioyhtiö BBC.