Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Trumpin entinen päästrategi Bannon syytteeseen oikeuden halventamisesta – ei suostunut todistamaan kongressitalon tammikuiseen mellakkaan liittyvässä tutkinnassa

Yhdysvaltain edellisen presidentin Donald Trumpin entinen päästrategi Steve Bannon on saanut syytteen kongressin halventamisesta, maan oikeusministeriö kertoo. Bannon saa syytteen, koska ei ole suostunut todistamaan kongressin komitean tutkinnassa, joka käsittelee viime loppiaisena tapahtunutta kongressitalon valtausta.

Tutkijat epäilevät, että Bannonilla voisi olla tietoa Trumpin ja kongressitalon vallanneiden mellakoitsijoiden mahdollisista yhteyksistä.

Bannonin syyte tuli julki vain tunteja sen jälkeen, kun Valkoisen talon entinen kansliapäällikkö Mark Meadows oli Bannonin tavoin kieltäytynyt todistamasta kongressin komitean tutkinnassa. Myös Meadows voi saada Bannonin tavoin syytteen kongressin halventamisesta.

"Kukaan ei ole lain yläpuolella"

67-vuotias Bannon sai syytteen kahdesta eri asiasta. Ensimmäinen liittyy siihen, ettei Bannon ole suostunut todistamaan ja toinen siihen, ettei hän ole suostunut luovuttamaan komitean pyytämiä asiakirjoja. Rangaistusasteikko tällaisista rikoksista on yhdestä kuukaudesta yhteen vuoteen vankeutta.

– Steve Bannonin syytteen pitäisi lähettää selkeä viesti jokaiselle, joka aikoo kieltäytyä todistamasta tai yrittää vaikeuttaa tutkintaamme: kukaan ei ole lain yläpuolella, komitean puheenjohtaja Bennie Thompson ja varapuheenjohtaja Liz Chenney sanoivat lausunnossaan.

Bannon on ensimmäinen Trumpin avustaja, joka on kutsuttu todistamaan kongressitalon tammikuisesta mellakasta.

Trumpin kannattajia tunkeutui loppiaisena väkivalloin kongressirakennukseen, kun edustajainhuone ja senaatti olivat vahvistamassa Joe Bidenin vaalivoittoa. Mellakan aikana kuoli viisi ihmistä ja yli sata loukkaantui. Trumpin on katsottu lietsoneen kannattajiaan mellakkaan.

Aiemmin on kerrottu, että Bannonin ja Meadowsin lisäksi todistamaan on kutsuttu Valkoisen talon entinen apulaiskansliapäällikkö Dan Scavino sekä puolustusministeriö Pentagonin entinen kansliapäällikkö Kashyap Patel.