Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jussi Tanner johti Kabulin evakuointioperaatiota ja järjesti opetusta al-Holin suomalaislapsille: Presidentti Halosen hehkuttama virkamies palkittiin Kansanvalistusseuran sivistyspalkinnolla

Erityisedustaja Jussi Tanner saa Kansanvalistusseuran sivistyspalkinnon 2021 työstään sivistyksen ja lasten oikeuksien puolustajana. Palkinnon jakavat Kvs-säätiön valtuuskunnan puheenjohtaja Presidentti Tarja Halonen ja hallituksen puheenjohtaja Pekka Sauri etäkokouksessa tänään perjantaina.

Tanner osallistuu Sivistyspalkinnon jakoon Washingtonista. Hän on tullut suuren yleisön tietoon erityisesti Suomen Afganistanin evakuointioperaation johtamisesta Kabulissa elokuussa 2021 sekä vuonna 2020 etäopetuksen järjestämisestä Syyrian al-Holin suomalaislapsille.

– Jussi Tannerin voidaan sanoa hyvällä syyllä olevan sivistyksen peloton puolustaja ja lasten oikeuksien puolesta puhuja. Virkamiehenä ja kansalaisena hän on osoittanut empatiaa ja suvaitsevaisuutta sekä vastuuta maailmasta. Juuri nämä ominaisuudet ovat Kansanvalistusseuran sivistyspalkinnon perusteita, sanoo Sauri.

Vuodesta 2019 alkaen Jussi Tanner on valtioneuvoston toimeksiannosta vastannut erityisedustajana Suomen Koillis-Syyrian leireillä pidettyjen suomalaisten avustamistehtävästä. Marraskuuhun 2021 mennessä hän on yhdessä tiiminsä kanssa kotiuttanut 30 leireillä pidettyä Suomen kansalaista.

Tanner teki viime vuoden maaliskuussa aloitteen etäopetuksen järjestämisestä Syyrian al-Holin suomalaislapsille. Tämän aloitteen pohjalta Kvs-säätiö sai pyynnön lähteä toteuttamaan etäkoulua vankileirin suomalaislapsille.

– Tanner myös sopi lasten äitien kanssa opetuksen aloittamisesta ja saattoi opettajat yhteen lasten kanssa. Näin Jussi Tanner on väsymättä ollut edistämässä hyvin haavoittuvassa asemassa olevien lasten oikeuksia sekä heidän pääsyään turvaan ja suomalaiseen yhteiskuntaan, Presidentti Halonen sanoo.

Elokuussa Tanner johti Suomen Afganistanin evakuointioperaatiota Kabulissa.

Tannerin mittava diplomaattiura alkoi vuonna 2005. Hän on toiminut muun muassa kriisi- ja avustusryhmän johtajana ulkoministeriön konsuliasioiden yksikössä. Hänen tiiminsä vastasi toimista konsulikriiseissä, joiden taustalla oli esimerkiksi luonnonkatastrofeja, kidnappauksia sekä terrorismia.

Tanner on toiminut myös suurlähettiläänä ja pysyvän edustajan sijaisena Suomen YK-edustustossa New Yorkissa 2018–2020 sekä ulkoministerin diplomaattineuvonantajana 2015–2018.

Kvs-säätiö jakaa vuosittaisen Sivistyspalkinnon ajankohtaiselle henkilölle, ryhmälle tai teolle, joka edistää sivistystä suomalaisessa yhteiskunnassa.

Huomionosoitus tunnettiin aiemmin Kansanvalistusseuran palkintona. Vuodesta 2015 säätiö on jakanut vuosittaisen Sivistyspalkinnon. Palkinto on suomalaista nykytaidetta tai aineeton lahja. Sivistyspalkinto on tänä vuonna suomalaista taidetta.