Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viime viikolla yli kuudella prosentilla testatuista oli korona – pikkujoulukautta ei kuitenkaan peruttu STM:n ja THL:n tilannekatsauksessa

Tartuntatilanne on heikentynyt lähes koko maassa, kerrottiin sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) koronatilannekatsauksessa torstaina.

Uusien koronatartuntojen ilmaantuvuus on kasvanut viimeisen kahden viikon aikana noin 26 prosenttia edeltäneestä kahdesta viikosta.

Edellisen kahden viikon aikana on todettu 167 uutta koronavirustartuntaa sataatuhatta asukasta kohden, kun edeltävällä kahdella viikolla vastaava luku oli 133.

Tartuntojen määrän kasvusta huolimatta pikkujoulujen viettämistä ei teilattu.

STM:n strategiajohtajan Pasi Pohjolan mukaan pikkujouluja voidaan viettää samoilla terveysturvallisuustoimilla kuin muitakin juhlia.

Pohjola kuitenkin kannustaa harkintaan.

– Jos ollaan flunssaisia, sairaita tai oireisia, niin silloin pikkujouluihin ei parane mennä, vaan jäädään kotiin, Pohjola kuvailee.

Maanantain näytteistä todettu jo yli 1 000 tartuntaa, testipositiivisuus korkealla tasolla

Tänään uusia tartuntoja on raportoitu 863. Kahden viime viikon aikana on raportoitu yli 2 000 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Maanantaina otetuista koronavirusnäytteistä on todettu tähän mennessä 1 054 koronatartuntaa, mikä on suurin päiväkohtainen tartuntaluku koko pandemian aikana ja toinen kerta, kun tartuntaluku ylittää tuhannen näytteenottopäiviä tarkastellessa.

Positiivisten testien osuus kaikista testatuista oli viime viikolla 6,2 prosenttia.

THL:n ylilääkärin Otto Helven mukaan testipositiivisuus on korkeammalla tasolla kuin pitkään aikaan.

Vaikka Helven mukaan testausta kohdennetaan tällä hetkellä aiempaa paremmin, niin korkea testipositiivisuus tarkoittaa yhä huolta siitä, ettei kaikkia tartuntoja havaita.

Testejä on myös otettu hieman enemmän aiempiin viikkoihin verrattuna.

"Koronapassia pitäisi käyttää koko ravintolan aukioloajan"

Helven mukaan koronapassia käytetään tällä hetkellä osittain vastoin sitä tapaa, millä voisi THL:n käsityksen mukaan saada hyödyn passin käytöstä. Joissain ravintoloissa koronapassit tarkastetaan Helven mukaan tällä hetkellä sisään tullessa ja joissain yöllä silloin, kun ravintola siirtyisi muuten sulun piiriin.

– Meidän kantamme on kyllä hyvin selkeästi se, että koronapassin käytön tulisi käsittää ravintolan koko aukioloaika, Helve sanoo.

STM:n Pasi Pohjola toi esiin, että passin edellyttäminen esimerkiksi vasta keskiyön jälkeen ei ole kuitenkaan lainvastaista ainakaan tämänhetkisten tulkintojen pohjalta.

– Tähän joudutaan kiinnittämään huomiota jatkovalmisteluissa, Pohjola sanoo.

Koronapassin käytön laajentamisen mahdollisuutta selvitetään

Pohjolan mukaan tällä hetkellä valmistellaan ensisijaisesti, että nykyinen määräaikainen lainsäädäntö saa jatkoa vuodenvaihteen jälkeen. Sen lisäksi selvitetään, miten koronapassin käytön laajentamista voitaisiin edistää.

Pohjolan mukaan periaatteellisessa selvityksessä on myös koronapassin käytön mahdollisuus työpaikoilla.

– Tähän liittyy paljon sekä perusoikeuksiin että työoikeuksiin liittyviä kysymyksiä, jotka eivät ole tässä vaiheessa selviä, Pohjola sanoo.

THL:n Helven mukaan tähänastisen koronapassin käytön vaikutuksia tartuntatilanteeseen on hyvin vaikeaa arvioida, koska ravintoloissa mahdollisesti syntyneiden tartuntojen jäljitys on hyvin vaikeaa.

Tilaisuudessa korostettiin, ettei mikään yksittäinen keino ole yksin riittävä.

Ensimmäisten ja toisten koronarokotusten ottaminen hidastunut selvästi

Helve kertoo, että ensimmäisten ja toisten koronarokotusten eteneminen on hidastunut selvästi.

Kuluneen viikon aikana jaetut annokset ovat vähentyneet siten, että ensimmäisiä rokoteannoksia on annettu 35 prosenttia vähemmän ja toisia annoksia lähes 40 prosenttia vähemmän kuin edellisellä täydellä viikolla.

Kahden rokotuksen 80 prosentin kattavuus 12 vuotta täyttäneillä saavutettiin eilen. Yhden rokoteannoksen on saanut 86 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä.

Kaksi rokoteannosta on Suomessa nyt saanut 3,92 miljoonaa ja yhden annoksen 4,21 miljoonaa ihmistä. Annettujen rokoteannosten määrät kasvoivat tänään sekä ensimmäisen että toisen rokoteannoksen osalta muutamilla tuhansilla.

Sairaalahoidon tarve todennäköisesti kasvaa

STM:n johtavan asiantuntijan Liisa-Maria Voipio-Pulkin mukaan erikoissairaanhoidon tarve voi kasvaa lähiviikkoina, koska se kasvaa viiveellä suhteessa tartuntoihin.

– Sairaalahoidon tarpeessa ei ole odotettavissa laskua, sanoi Voipio-Pulkki tilannekatsauksessa.

Hänen mukaansa sairaalahoidon kuormitus on jakaantunut aiempaa tasaisemmin koko maahan.

Viimeisen kuukauden aikana sairaalahoidon kuormitus on pysynyt keskimäärin samalla tasolla, ja sairaalahoidossa koronan vuoksi olevien määrä vaihtelee viikoittain.

Tänään on raportoitu neljä uutta koronakuolemaa. Koronavirukseen liittyviä kuolemia on Suomessa kirjattu nyt kaikkiaan 1 216.