Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syke nousi ykköseksi, kun katsojat ovat palanneet elokuvateattereihin

Syksyllä on tullut ensi-iltaan kaksi kotimaista elokuvaa, jotka perustuvat suosittuihin sarjoihin. Syke-elokuva: Hätätila on kiinnostanut yleisöä enemmän kuin Sorjonen.

Perjantaina ensi-iltaan tulleen Syke-elokuvan katsojaluvut ylittivät Bond-seikkailu No Time to Dien, joka oli pitänyt ykkössijaa ensi-illastaan asti. Sykkeen näki viikonloppuna yli 28 000 katsojaa, ja sillä on ennakot mukaan lukien 34 000 katsojaa.

– Meni kerta kaikkiaan nappiin, sanoo Sykettä levittävän Nelonen Median kotimaisen elokuvan päällikkö Antti Luusuaniemi.

– Kun nähtiin, että Bond vetää, tuotiin ensi-ilta tähän marraskuun alkuun. Bondin ensi-iltaan kuitenkin piti olla hajurako.

Juuso Syrjän ohjaama Sorjonen puolestaan sai ensi-iltaviikonloppunaan perjantaista sunnuntaihin noin 13 000 katsojaa. Ensi-iltapäivä oli kuitenkin jo keskiviikko. Kaiken kaikkiaan Sorjonen on saanut kahden ja puolen esitysviikon jälkeen 32 000 katsojaa.

Elokuvateatterien vetovoimaa seurataan tarkasti nyt, kun koronarajoitukset ovat väistyneet ja ensi-iltoja on tiiviiseen tahtiin. No Time to Die on saanut jo 538 000 katsojaa, mikä on vain hieman vähemmän kuin edellisillä 007-elokuvilla vastaavassa ajassa.

Elokuvia ehti valmistua rajoitusten ja teatterisulun aikana Suomessakin niin paljon, että suma jatkuu ensi kesään asti. Toni Laineen ohjaama Syke-elokuva kuuluu niihin, joiden levitystä lykättiin pitkään. Se oli valmis jo viime vuoden joulusesonkiin.

– Kun monen vaiheen jälkeen päästiin ensi-iltaan ja tähän tulokseen, voi hengähtää helpotuksesta, Luusuaniemi sanoo.

– Tavoite on 150 000 katsojassa tai yli.

Kilpailu huomiosta ja parhaista esityssaleista on kovaa. Sykkeen rinnalla perjantaina tuli ensi-iltaan myös toinen kotimainen draama, Kjell Westö -filmatisointi Rikinkeltainen taivas. Claes Olssonin ohjaama elokuva sai vain 3 300 katsojaa.

Ei Elokuvasäätiön tukea

Sekä Sorjonen että Syke tehtiin ilman Suomen elokuvasäätiön tuotantotukea. Sorjosen budjetti oli 2,4 miljoonaa euroa, mikä on puolet enemmän kuin kotimaisella elokuvalla keskimäärin. Mukana rahoituksessa oli elokuvan kansainvälisesti levittävä Netflix .

– Katsojamäärä on OK, mutta se olisi voinut olla parempi, sanoo Sorjosen tuottaja Matti Halonen.

– Nyt on mieletön ylitarjonta saleissa. Elokuvat eivät nyt saa kovin pitkiä esitysaikoja.

Syke-elokuvan budjettia ei ole julkistettu. Sekä Syke-elokuva että Sorjonen saivat lähinnä tympeän vastaanoton kriitikoilta.

Hytillä menee hyvin

Syyskauden suurin kotimainen yllättäjä on Juho Kuosmasen ohjaama Hytti nro 6. Lähes kokonaan venäjänkielinen elokuva tuli ensi-iltaan samalla viikolla kuin Sorjonen ja on saanut jo 57 000 katsojaa.

Rosa Liksomin Finlandia-palkittuun romaaniin löyhästi perustuvaan Hytti nro 6:een kohdistuvaa kiinnostusta ovat nostaneet kansainväliset tunnustukset ja erinomaiset arviot. Katsojaluku on poikkeuksellisen korkea ei-suomenkieliselle elokuvalle, jossa ei ole edes yleisölle tuttuja näyttelijöitä.

Kiinnostus saattaa kiihtyä entisestään, jos Hytti nro 6 saa Oscar-ehdokkuuden. Tällä hetkellä se on viihdebisneslehti Varietyn asiantuntijaäänestyksessä parhaan ulkomaisen elokuvan suosikkien sijalla neljä.

Kategorian viisi Oscar-ehdokasta julkistetaan 8. helmikuuta. Joulukuun 21. päivänä julkistetaan 15 elokuvan shortlist.

Ranskassa Hytti nro 6 tuli ensi-iltaan viime viikolla. Se sai keskiviikosta sunnuntaihin noin 35 000 katsojaa, mitä pidetään hyvänä tuloksena.