Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Salakavala tauti tappaa satoja suomalaismiehiä: "Mikä tahansa muutos virtsatessa voi viitata sairauteen"

Eturauhassyöpä on suomalaisten miesten yleisin syöpä. Siihen sairastuu vuosittain yli 5 000 ja kuolee yli 900 miestä. Vaikka eturauhassyöpää on totuttu pitämään vanhojen miesten tautina, se on työikäistenkin miesten yleisin syöpä.

Marraskuu on valtakunnallinen eturauhassyöpäkuukausi. Sen tavoitteena on lisätä tietoisuutta eturauhassyövän yleistymisestä sekä kannustaa miehiä hakeutumaan tutkimuksiin ajoissa.

Eturauhassyöpää voidaan pitää salakavalana, sillä se ei useinkaan oireile alkuvaiheessa, jolloin hoidot pitäisi aloittaa.

Oireiden laatu riippuu paljon syövän tarkasta paikantumisesta. Jos kasvain on lähellä eturauhasen pinnalla olevaa hermoa, se voi aiheuttaa jomotusta tai kipua alavatsassa ja eturauhasen seudulla. Jos se saa kasvaa pidempään, tuloksena voi olla virtsaumpi, jolloin mies ei pysty virtsaamaan ollenkaan.

– Itse asiassa mikä tahansa muutos virtsatessa voi viitata syöpään, esimerkiksi lisääntynyt virtsaamistarve tai veren esiintyminen virtsatessa, mutta nämä ovat hyvin harvinaisia, Docrates Syöpäsairaalan perustaja, professori Timo Joensuu toteaa tiedotteessa.

Eturauhassyövän kehittymisessä suurin yksittäinen tekijä on solujen vanheneminen.

– Ylipainoisilla riski on selvästi suurempi, koska rasva-aineenvaihdunta vaikuttaa hormonitasapainoon ja sitä kautta eturauhassyöpäriskiin. Omalla syömisellä ja liikkumisella voi näihin asioihin vaikuttaa paljon, Joensuu toteaa.

Tutkimus: Yksinasuvat miehet sairastuvat todennäköisemmin eturauhassyöpään