Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Australia asetti hiilineutraaliustavoitteen vuoteen 2050 – toteutuksen yksityiskohdat jäivät pimentoon

Australia kertoo asettaneensa tavoitteekseen päästä hiilineutraaliksi vuoteen 2050 mennessä.

Australian konservatiivihallitus on tähän asti vältellyt hiilineutraaliustavoitteen asettamista ja päästövähennystoimia sekä tukenut vahvasti maan taloudelle tärkeää hiilisektoria. Maa on yksi maailman suurimmista hiilen ja maakaasun viejistä.

Hallitus ei nytkään avannut yksityiskohtaisemmin, miten se aikoo tavoitteeseen päästä, eikä ole julkistanut mallintamista, johon tavoite perustuu.

Pääministeri Scott Morrison sanoi tiistaina tavoitteen julkistaessaan australialaisten haluavan politiikkaa, joka "toimii oikein ilmastonmuutoksen suhteen". Hän kuitenkin painotti myös, ettei fossiilisten polttoaineiden teollisuus jää jatkossakaan ilman tukea.

– Se (suunnitelma) ei lopeta hiilen tai kaasun tuotantoa tai vientiä, Morrison sanoi.

– Se ei vie töitä, ei maanviljelyssä, kaivoksilla eikä kaasualalla.

Australian suunnitelmassa aiotaan panostaa matalapäästöiseen teknologiaan noin 13 miljardin euron edestä seuraavan vuosikymmenen aikana. Suunnitelma kuitenkin nojaa vahvasti myös päästökompensaatioon sekä teknologioihin, joiden toimivuutta ei ole osoitettu.

Tiukempia tavoitteita vuoden 2030 päästövähennyksiin ei myöskään asetettu. Hallituksen mukaan vuoteen 2030 mennessä Australian arvioidaan leikkaavaan päästöjään vuoden 2005 tasosta noin 30–35 prosentilla.

"Jos maailma ottaa tämän tosissaan, he ostavat sian säkissä"

Australia ilmoitti hiilineutraaliustavoitteestaan vajaa viikko ennen YK:n ilmastohuippukokousta Skotlannin Glasgow'ssa. Morrison vahvisti toissa viikolla osallistuvansa sittenkin kokoukseen, jonka hän oli aiemmin vihjaillut jättävänsä väliin.

Professori Mark Kenny Australian tutkimuksen instituutista Canberrassa arvioi, ettei uudessa tavoitteessa ole kyse juuri muusta kuin retorisesta muutoksesta.

– Tämä sitoumus ei todellisuudessa ole merkittävä. Jos maailma ottaa tämän tosissaan, he ostavat sian säkissä, Kenny kommentoi uutistoimisto AFP:lle.

Kenny arvioi, että kansainvälisen ja Australian sisäisen paineen vuoksi hallituskoalition on yhä vaikeampaa pitää kiinni "pohjimmiltaan denialistisesta kannastaan".

Kysely: Suuri osa australialaisista haluaisi lisää ilmastotoimia

Australian vastahakoisuutta ilmastonmuutostoimissa ovat arvostelleet muun muassa Yhdysvallat ja Britannia sekä Australian lähimaat, jotka ovat erittäin alttiita ilmastokriisin vaikutuksille.

Myös australialaiset alkavat olla ilmastotoimista eri linjoilla hallituksensa kanssa.

Lowy Instituten aiemmin tänä vuonna toteuttaman kyselytutkimuksen perusteella yli 60 prosenttia australialaista kannattaisi uusien hiilikaivosten kieltämistä Australiassa.

Samassa kyselyssä 60 prosenttia oli sitä mieltä, että Australia tekee liian vähän ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Lähes 80 prosenttia tuki hiilineutraaliustavoitteen asettamista vuoteen 2050.

Australia on jo nyt kärsinyt monista ilmastokriisin pahentamista luonnonilmiöistä kuten voimakkaasta kuivuudesta, laajoista maastopaloista ja tulvista. Lisäksi meren lämpötilojen nousu on aiheuttanut suurta vahinkoa Isolle valliriutalle.