Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Twitteristä kenkää saanut Trump puuhaa uutta sosiaalisen median palvelua – alussa palvelu on vain kutsuvieraiden käytössä

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump kertoo puuhaavansa uutta sosiaalisen median alustaa. Asiasta kertovat uutistoimisto AFP:n lisäksi muun muassa yhdysvaltalaiset Newsweek -lehti ja uutiskanava ABC News .

Truth Social -nimeä kantavan palvelun betaversion odotetaan avautuvan ensi kuussa. Alussa palvelu on Trumpin mukaan vain kutsuvieraiden käytössä.

Truth Socialin omistaa Trump Media & Technology Group (TMTG), joka aikoo myös avata oman videopalvelunsa. TMTG:n mukaan tulevassa videopalvelussa olisi tarjolla viihdeohjelmia.

Trump sanoo perustaneensa Truth Socialin ja TMTG:n vastustaakseen isojen teknologiayhtiöiden tyranniaa. Asiasta julkaistun tiedotteen mukaan Trumpin kerrotaan myös tuoneen esille, kuinka afganistanilainen äärijärjestö Taleban on isosti esillä Twitterissä, mutta hänet on hiljennetty.

ABC:n mukaan tiedotteessa kerrotaan, että palvelun omistava TMTG perustettiin niin sanottuna spac-yhtiönä, joita perustetaan yritysostoja varten. Uutiskanavan mukaan on epäselvää, kuka on Trumpin mainitseman spac-yhtiön takana.

Trump potkittiin sosiaalisesta mediasta alkuvuonna

Trump sai Twitteristä ja useilta muilta sosiaalisen median alustoilta lähtöpassit sen jälkeen, kun hänen kannattajansa hyökkäsivät Yhdysvaltain kongressirakennukseen loppiaisena.

Trumpin kannattajia tunkeutui tammikuussa väkivalloin kongressirakennukseen, kun edustajainhuone ja senaatti olivat vahvistamassa maan nykyisen presidentin Joe Bidenin vaalivoittoa. Mellakan aikana kuoli viisi ihmistä ja yli sata loukkaantui. Trumpin on katsottu lietsoneen kannattajiaan mellakkaan.

Trump on itse kiistänyt, että hän olisi yllyttänyt väkijoukon mellakkaan puhuessaan loppiaisena kongressitalon edustalle kerääntyneille mielenosoittajille.

Lokakuun alussa Trump pyysi liittovaltion tuomioistuinta palauttamaan hänelle Twitter-tilinsä käyttöoikeuden. Tuomioistuimelle jätetyssä asiakirjassa Trump väitti, että Yhdysvaltain kongressin edustajat olisivat painostaneet Twitteriä asettamaan hänet käyttökieltoon.

Trump viittasi myös floridalaistuomioistuimelle jättämässään pyynnössä siihen, kuinka Talebanin annetaan käyttää Twitteriä, mutta hänen ei.

Käyttökiellon tullessa voimaan Trumpilla oli Twitterissä yli 88 miljoonaa seuraajaa. Hän käytti tiliä tuolloin pääasiallisena äänitorvenaan. Trump käytti tiliään usein myös hyökätäkseen vastustajiaan vastaan.

Oman palvelun perustamisesta huhuttu aiemminkin

Trump ja hänen neuvonantajansa ovat aiemminkin puhuneet, että ex-presidentti olisi perustamassa oman sosiaalisen median alustansa.

ABC:n mukaan Trump on Valkoisesta talosta lähtönsä jälkeen lähettänyt sähköpostilla tiedotteita lähes yhtä tiuhaa tahtia kuin hän tykitti aiemmin tviittejä.

Trumpilla oli jonkin aikaa käytössä myös blogi omilla verkkosivuillaan. Blogi ehti kuitenkin olla sivuilla vain kuukauden. Sen lopettamisesta kerrottiin kesäkuun alussa.

Heinäkuussa Trumpin pitkäaikainen avustaja Jason Miller puolestaan siirtyi toimitusjohtajaksi teknologiastartupiin, joka kehitti sosiaalisen median alustaa, jonka käyttämistä myös Trumpin kerrottiin harkitsevan. Trump kuitenkin kiisti olevansa liittymässä palveluun.

Trumpilla on edelleen paljon vaikutusvaltaa republikaanipuolueessa ja hän on usein myös vihjaillut saattavansa lähteä uudelleen ehdolle vuoden 2024 presidenttivaaleissa.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.