Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutena todistajana kuultu Vuosaaren palkkamurhasta tuomitun miehen leski sanoi hovioikeudelle, että Keijo Vilhunen oli murhan teettäjä

Helsingin Vuosaaren palkkamurhasta tuomitun miehen leski syytti perjantaina ex-jengipomo Keijo Vilhusta murhan teettämisestä. Satu Anderssonia kuultiin syyttäjän uutena todistajana Helsingin hovioikeudessa, missä puidaan Vilhusen ja huumepoliisin ex-päällikön Jari Aarnion murhasyytteitä.

Anderssonilla itselläänkin on pitkä rikoshistoria. Syyttäjä kutsui Anderssonin todistajaksi, koska ensi kuussa tästä ilmestyy kirja, jossa tämä ennakkotietojen mukaan puhuu Vilhusen liittymisestä ruotsalais-turkkilaisen ammattirikollisen Volkan Ünsalin murhaan.

Nyt käsiteltävässä oikeusjutussa Vilhusta syytetään murhan järjestämisestä. Vilhunen on kiistänyt syytteen ja sanoo yrittäneensä estää henkirikosta tapahtumasta kertomalla Aarniolle.

"Vilhunen sopi kaikki asiat"

Vuosaarelaisasunnossa lokakuussa 2003 tehdystä palkkamurhasta on aiemmin tuomittu elinkautiseen neljä miestä, joista yksi oli Satu Anderssonin aviomies, alamaailmassa vaikuttanut Raimo Andersson. Hänet murhattiin kotinsa pihalla Vantaalla keväällä 2018, kun hän oli vankilalomalla.

Satu Andersson kertoi, että hänen miehensä lähti mukaan Volkan Ünsaliin kohdistuneeseen murhahankkeeseen "ilmeisesti" omasta aloitteestaan.

– Mutta Vilhunen oli se, joka oli sopinut kaikki asiat, Andersson sanoi.

Andersson sanoi myös, etteivät hänen miehensä ja murhasta myös tuomittu Jani Leinonen olisi voineet tehdä murhaa ilman Vilhusen hyväksyntää ja että Vilhunen olisi voinut estää murhahankkeen halutessaan.

Satu Anderssonin mukaan hän törmäsi Vilhuseen alkuvuodesta 2003 Ruotsin-laivalla, jolloin Vilhunen oli Anderssonin mukaan menossa Ruotsiin tapaamaan edellisvuotisen Arlandan lentokentän arvoryöstön tekijöitä. Poliisi on katsonut Ünsalin murhan olleen alamaailman kosto siitä, että Ünsal vei osan ryöstösaaliista ja sen jälkeen ryhtyi poliisille todistajaksi.

Andersson kuitenkin kiisti sanoneensa julkisuudessa esillä olleen kirjaotteen mukaisesti, että Vilhunen meni tuolloin Ruotsiin neuvottelemaan palkkamurhasta.

– En ole missään vaiheessa sanonut, että hän meni sinne murhaa suunnittelemaan. Mutta Arlandan asioita meni hoitamaan, Andersson sanoi oikeudessa.

Murhan jälkeen Andersson sanoo olleensa miehensä mukana hakemassa Ruotsista palkkiorahoja ja sitten toimittamassa rahakuorta Vilhuselle.

Anderssoniakin epäilty asiassa

Satu Andersson on itsekin ollut epäillyn asemassa palkkamurhan tutkinnassa. Alkuperäisessä murhatutkinnassa häntä epäiltiin avunannosta, koska hän oli vuokrannut murhaajien käyttöön päätyneen pakettiauton.

Uudessa tutkinnassa Anderssonia kuultiin vuonna 2018. Häntä pyydettiin uudestaan poliisikuulusteluun aiemmin syksyllä, kun syyttäjä määräsi asiassa lisätutkintaa. Tuolloin hän kuitenkin kieltäytyi ja sen sijaan lupautui todistamaan oikeudessa.

Koska Andersson on aiemmin ollut jutussa epäiltynä, häneltä ei oikeudessa otettu todistajanvakuutusta, jossa todistaja muun muassa lupaa puhua totta. Vilhusen asianajaja Markku Fredman otti esiin, että jos Andersson olisi todistajana suostunut poliisikuulusteluun, hänen olisi lain mukaan pitänyt totuudenmukaisesti ja mitään salaamatta ilmaista, mitä tietää tutkittavasta asiasta.

Fredman kysyi Anderssonilta, oliko joku kertonut hänelle näistä säädöksistä.

– Minulla ei ole mitään tarvetta valehdella, Andersson vastasi.

Sanoo joutuneensa uhkailluksi

Vuosaaren palkkamurhaa ryhdyttiin tutkimaan uudestaan sen jälkeen, kun kaksi murhasta aiemmin tuomituista miehistä alkoi puhua poliisille Vilhusen väitetystä osuudesta vuonna 2015. Vilhunen on sanonut, että murhasta aiemmin tuomitut tekivät hänestä väärän ilmiannon kostoksi siitä, että hän teki yhteistyötä Aarnion kanssa ja toimi poliisin tietolähteenä.

Fredman kysyi Anderssonilta, mikä motiivi hänen miehellään ja Leinosella oli yllättäen kertoa poliisille Vilhusesta. Andersson vastasi, ettei tiedä, mutta kiisti kuitenkin kostomotiivin.

Fredman kysyi myös, miksi Andersson ei itse ollut tuonut nyt kertomiaan asioita aiemmin esille. Andersson sanoi mielensä muuttuneen sen jälkeen kun hän kertomansa mukaan joutui uhkailun kohteeksi miehensä murhan jälkeen.

Anderssonin mukaan hänen kotinsa lähelle oli ripustettu hirtettynä mallinukke, jolla oli naisen vaatteet. Andersson tulkitsi tämän itseensä kohdistuneeksi uhkaukseksi, mutta ei oikeudessa ottanut kantaa siihen, kuka uhkauksen takana voisi olla. Hän ei myöskään tehnyt rikosilmoitusta asiasta.

– Sen jälkeen kun minua alettiin uhkailla, ajattelin että on ihan sama, kerronko sen aivan niin kuin se oli vai enkö. En tykkää, että minua uhkaillaan, Andersson sanoi.