Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU:n Britannialle antama tarjous toimii lähtökohtana neuvotteluille, mutta EU-tuomioistuimen toimivalta Pohjois-Irlannissa hiertää yhä brittejä

EU:n keskiviikkona Britannialle tarjoamat ehdotukset Pohjois-Irlannin tullitarkastusten helpottamisesta on otettu Britanniassa vastaan varovaisesti. Ehdotus ei sisältänyt muutosta Britanniaa kismittävään EU-tuomioistuimen toimivaltaan Pohjois-Irlannissa, joten tulevista neuvotteluista ei odoteta helppoja.

EU:n kädenojennus vähentäisi huomattavasti muusta Britanniasta Pohjois-Irlantiin vietävien tavaroiden ja elintarvikkeiden tullitarkastuksia, keventäisi vaadittua paperityötä ja säästäisi jotkut brittituotteet tuontikiellolta.

Britannian hallitus sanoi tutkivansa ehdotusta vakavasti ja rakentavasti ja totesi, että seuraavaksi osapuolten tulee ryhtyä pikaisesti intensiivisiin keskusteluihin.

Britannian terveysministeri Sajid Javid sanoi torstaina, että EU-tuomioistuimen rooli Pohjois-Irlantiin liittyvien kiistojen ratkaisijana on yksi Britannian ja EU:n välisen kädenväännön tärkeimmistä osa-alueista.

– EU-tuomioistuimella ei pidä olla roolia missään osassa Britanniaa, ei myöskään Pohjois-Irlannissa, Javid sanoi Sky Newsille.

Irlannin eurooppaministeri Thomas Byrne kuitenkin sanoi asiasta kysyttäessä Times Radio -kanavalle, ettei tuomioistuimen rooliin ole tulossa muutosta.

– Kyse ei ole siitä, että EU-tuomioistuimella olisi toimivaltaa missään Britannian osassa. Kyse on siitä, että EU-tuomioistuimella on toimivalta EU:n sisämarkkinoilla, joilla Pohjois-Irlannin on sallittu pysyä, Byrne sanoi.

Unionistit haluavat muutoksen rajajärjestelyyn

Pohjois-Irlannin unionistipuolue DUP:n johtaja Jeffrey Donaldson sanoi, että EU:n ehdotus toimii "lähtökohtana", mutta ei edusta "tarvittavaa perustavanlaatuista muutosta."

EU:n edustajat tapaavat Britannian brexit-ministerin David Frostin perjantaina Lontoossa. Frost vaati aiemmin tällä viikolla Pohjois-Irlannin rajajärjestelyn sopimista kokonaan uusiksi, kun taas EU haluaisi vain muokata sitä.

Pohjois-Irlannin kuulumista Britanniaan puolustavia unionisteja sekä Britannian konservatiivihallitusta ärsyttää se, että Britannian EU-eron yhteydessä sovittu rajajärjestely loi käytännössä tullirajan Irlanninmereen Pohjois-Irlannin ja muun Britannian välille.