Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Mikkonen nousee sisäministeriksi ja Kari ympäristöministeriksi, IMF:n johtokunta tukee kohun keskelle päätynyttä pääjohtajaansa, selvityksen mukaan Britannia aloitti koronasulun liian myöhään

Vihreät vaihtaa kahta ministeriään marraskuussa.

Puheenjohtaja Maria Ohisalon tilalle sisäministeriksi nousee ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen. Hän aloittaa tehtävässä marraskuussa, ja samalla toisen kauden kansanedustaja ja puolueen eduskuntaryhmää johtava Emma Kari nousee ympäristö- ja ilmastoministeriksi.

Ohisalo palaa hallitukseen keväällä, jolloin hän aloittaa ympäristö- ja ilmastoministerin tehtävässä.

Vihreiden ministerivalinnoista päättivät puolueen kansanedustajat ja puoluevaltuuskunta yhteiskokouksessa.

Varhaislapsuutta kuormittavat tekijät voivat lisätä adhd:n puhkeamisen riskiä

Varhainen puuttuminen lapsuuden kuormittaviin tekijöihin voi ehkäistä adhd-piirteiden kehittymistä, selviää tuoreesta lastenpsykiatriaa koskevasta tutkimuksesta.

Tekijät, kuten lapsen varhaiset uniongelmat, vanhemman masennusoireet tai kielteinen perheilmapiiri, lisäävät adhd-oireiden puhkeamisen riskiä myöhemmällä iällä.

Lastenpsykiatri ja väitöskirjatutkija Hanna Huhdanpää korostaa, että perheiden kokemiin haasteisiin tulee tarttua varhain. Tukea voivat tarjota esimerkiksi neuvola- tai varhaiskasvatuksen palvelut.

IMF:n johtokunta tukee kohun keskelle päätynyttä pääjohtajaansa

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n johtokunta tukee pääjohtaja Kristalina Georgievaa pitkään kestäneiden neuvottelujen päätteeksi. Georgievan asemaa käsiteltiin useita päiviä.

Georgievan on väitetty Maailmanpankin johtotehtävissä toimiessaan painostaneen muuttamaan Kiina-arvioita myönteisemmiksi. Lakitoimisto WilmerHalen tutkimuksen mukaan Georgieva olisi johtotehtävissä toimiessaan manipuloinut dataa suosiakseen Kiinaa. Syytöksen mukaan Georgieva olisi painostanut alaisiaan muuttamaan Kiinan talouslukuja koskevia laskelmia.

Georgieva on itse kiistänyt syytökset. Tapaus on varjostanut IMF:n ja Maailmanpankin maanantaina alkanutta viikon pituista vuosikokousta. (Lähde: AFP)

Finnwatch: Suomeen tuotavan alumiinin tuotannossa ympäristö- ja ihmisoikeusongelmia

Suomeen Brasiliasta tuotavan alumiinin tuotannossa on ympäristö- ja ihmisoikeusongelmia, kertoo yritystoiminnan vaikutuksia tutkiva kansalaisjärjestö Finnwatch.

Järjestö kertoo tiedotteessaan, että Suomessa markkinoitavissa tuotteissa kuten ikkunoissa, ovissa ja sähköautoissa käytetään norjalaisen Hydro-yhtiön tuottamia alumiiniraaka-aineita. Yhtiö on järjestön mukaan Brasilian Amazonin alueella keskellä monimutkaista konfliktia. Sitä syytetään ympäristön pilaamisesta, metsäkadosta ja haavoittuvassa asemassa olevien yhteisöjen elinkeinojen vaarantamisesta.

Uutissuomalainen: Tuotannosta luopuvat turveyrittäjät saavat rahaa vasta ensi vuonna

Tuotannosta luopuvat turveyrittäjät saavat rahaa valtiolta vasta ensi vuonna vastoin hallituksen lupausta, kertoo Uutissuomalainen.

Uutissuomalaisen haastatteleman työ- ja elinkeinoministeriön erityisasiantuntijan Petri Hirvosen mukaan yrittäjien luopumis- ja romutustuen valmistelua hidastaa erityisesti se, että EU lähtökohtaisesti kieltää valtiontuet yritystoiminnalle kilpailua vääristävänä etuna.

Koneyrittäjien varatoimitusjohtaja Simo Jaakkola kertoi Uutissuomalaiselle, että isoin pettymys on turvetuotannon romahtaminen, eikä 70 miljoonan euron tukipotti haittojen lieventämiseksi ole merkityksetön. Hänen mukaansa odotuksena oli, että tuki saataisiin käyttöön nopeasti, koska tarvetta sille on. Hän kertoo, että turveyrityksiä on jo kaatunut konkurssiin.

Selvitys: Britannia aloitti koronasulun liian myöhään

Britannian hallitus odotti viime vuonna liian pitkään koronasulun aloittamisessa, todetaan parlamentaarikkojen selvityksessä. Raportin mukaan tämä oli yksi merkittävimmistä kansanterveydellisistä epäonnistumisista maan historiassa.

Selvityksen taustalla on kaksi komiteaa, joissa istuu parlamentin jäseniä eri puolueista.

Koronaviruspandemia iski voimalla Britanniassa. Viime vuoden maaliskuusta alkaen Britanniassa on raportoitu lähes 138 000 koronavirukseen liittyvää kuolemaa. (Lähde: AFP)

Yhdysvalloissa pienkone syöksyi asuinalueelle – ainakin kaksi kuollut

Yhdysvaltojen Kaliforniassa on kuollut maanantaina ainakin kaksi ihmistä, kun pienkone syöksyi maahan asutusalueella.

San Diegon alueella sijaitsevan Santeen viranomaiset kertoivat Twitterissä, että kone osui kahteen asuinrakennukseen. Ainakin kaksi rakennusta ja useita ajoneuvoja syttyi palamaan.

Yhdysvaltalaiskanava ABC News kertoo, että kone oli mallia Cessna C340 ja että on epäselvää, kuinka monta ihmistä oli koneen kyydissä. (Lähde: AFP)

Saksa varmisti paikkansa MM-lopputurnauksessa

Saksa on varmistanut paikkansa jalkapallon MM-lopputurnauksessa. Nelinkertaisen mestarin paikka lopputurnauksessa varmistui myöhään maanantaina, kun Saksa kaatoi karsinnoissa Pohjois-Makedonian 4–0. Romanian 1–0-voitto Armeniasta sinetöi Saksan kisapaikan.

Saksa on ensimmäinen maa, joka varmisti paikkansa lopputurnauksessa isäntämaa Qatarin lisäksi. (Lähde: AFP)