Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Kiinan Xi lupaa rauhanomaista jälleenyhdistymistä Taiwanin kanssa

Kiinan presidentti Xi puhui Taiwanista keisarivallan kumoamisen 110-vuotispäivänä. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Kiinan presidentti Xi Jinping katsoo, että jälleenyhdistyminen Taiwanin kanssa on mahdollista toteuttaa ja tulee toteutumaan rauhanomaisesti. Kiina on viime päivinä lähettänyt ennätysmäärän sotilaslentokoneita Taiwanin puolustusvyöhykkeelle.

Xi puhui Taiwanista keisarivallan kumoamisen 110-vuotispäivänä.

– Kansallisen jälleenyhdistämisen toteuttaminen rauhanomaisin keinoin palvelee parhaiten koko kansakuntamme etua. Taiwanin itsenäisyys on suurin este isänmaamme yhdistymiseen ja vakava piilevä uhka, Xi sanoi.

Hän varoitti myös ulkovaltoja puuttumasta Taiwanin asemaan ja sanoi asian olevan puhtaasti Kiinan sisäinen.

Vuoden 1911 vallankumous johti Kiinan tasavallan perustamiseen. Kun kommunistit ottivat vallan Kiinassa vuonna 1949, pakeni Sun Yat-senin johtama Kuomintang-puolue Taiwaniin. Taiwan käyttää edelleen tätä virallista nimeä, eikä ole julistautunut itsenäiseksi.

Kiina pitää Taiwania osanaan ja jälleenyhdistymistä väistämättömänä. Kiina on lisännyt painetta Taiwania kohtaan siitä lähtien, kun presidentiksi vuonna 2016 valittiin Tsai Ing-wen, joka katsoo maan olevan jo itsenäinen.

Taiwanin puolustusministeri sanoi aiemmin tällä viikolla, että sotilaallinen jännite Kiinan kanssa on pahimmillaan neljäänkymmeneen vuoteen. Kiina on lähettänyt Taiwanin puolustusvyöhykkeelle 150 sotilaskonetta viime päivinä.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka