Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Trump pyytää tuomioistuinta palauttamaan Twitter-tilinsä ja viittaa vaateessaan myös äärijärjestö Talebaniin

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump on pyytänyt liittovaltion tuomioistuinta palauttamaan hänelle Twitter-tilinsä käyttöoikeuden.

Trump sai Twitteriltä monien muiden sosiaalisen median alustoiden tavoin kenkää loppiaisen tapahtumien jälkimainingeissa.

Trumpin kannattajia tunkeutui tammikuussa väkivalloin Yhdysvaltain kongressirakennukseen, kun edustajainhuone ja senaatti olivat vahvistamassa maan nykyisen presidentin Joe Bidenin vaalivoittoa. Mellakassa kuoli viisi ihmistä ja yli sata loukkaantui. Trumpin on katsottu lietsoneen kannattajiaan mellakkaan.

Trump on itse kiistänyt, että hän olisi yllyttänyt väkijoukon mellakkaan puheellaan loppiaisena kongressitalon edustalle kerääntyneille mielenosoittajille.

Twitter sanoi loppiaisen tapahtumien jälkeen, että Trumpin käyttökieltoon johtaneet tviitit olivat rikkoneet yhtiön käyttöehtoja, jotka kieltävät väkivallan glorifioinnin. Lisäksi yhtiö arvioi, että tviitit voisivat johtaa tammikuun kuudennen kaltaisten tapahtumien toistumiseen.

Perjantaina floridalaistuomioistuimelle jätetyssä asiakirjassa Trump väittää, että Yhdysvaltain kongressin edustajat olisivat painostaneet Twitteriä asettamaan hänet käyttökieltoon.

Käyttökiellon voimaan tullessa Trumpilla oli Twitterissä yli 88 miljoonaa seuraajaa ja hän käytti tiliä tuolloin pääasiallisena äänitorvenaan.

Asiakirjassa arvioidaan, että Twitter ”käyttää poliittisessa keskustelussa valtaa, joka on mittaamatonta, historiallisesti ennenkuulumatonta ja syvällisesti vaarallista avoimelle demokraattiselle väittelylle”.

"Älytön ristiriita"

Asiakirjassa viitataan myös Afganistanissa elokuussa vallan kaapanneeseen äärijärjestö Talebaniin, jonka Yhdysvallat on määritellyt terroristijärjestöksi. Ex-presidentin joukkojen jättämässä vaateessa painotetaan sitä, kuinka Talebanin annetaan käyttää Twitteriä, mutta Trumpin ei.

Tili ilmaantui palveluun elokuun alkupuolella ja kanteen mukaan ”Twitter antoi seuraavien viikkojen aikana Talebanin tviitata säännöllisesti sotilaallisista valloituksistaan ja voitoistaan ympäri Afganistania”.

Se, että Trump on potkittu palvelusta, mutta Talebania ei, on kanteen mukaan ”älytön ristiriita”.

Twitter ei vastannut uutistoimisto AFP:n kommenttipyyntöihin.

Trumpilla on edelleen paljon vaikutusvaltaa republikaanipuolueessa. Bidenin virkaanastujaisten jälkeen ex-presidentti piti jonkin aikaa matalaa profiilia, mutta on sittemmin jatkanut kampanjatyyppisten tapahtumien järjestämistä. Hän on usein myös vihjaillut saattavansa lähteä uudelleen ehdolle vuoden 2024 presidenttivaaleissa.