Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Elokapina aikoo asettua tänään Helsingin Mannerheimintielle kymmeneksi päiväksi – mielenosoittajilla suunnitelmissa katkaista liikenne illalla

Ympäristöliike Elokapina aikoo tänään aloittaa Helsingissä Mannerheimintiellä Syyskapinaksi nimetyn mielenosoituksen. Ryhmä aikoo katkaista liikenteen Eduskuntatalon edustalla kello kuudelta.

Elokapinan suunnitelmissa on pysyä Mannerheimintiellä kymmenen päivää, ellei hallitus vastaa sen vaatimuksiin. Elokapina vaatii hallitusta julistamaan ilmasto- ja ympäristöhätätilan ja nopeuttamaan ilmastotoimiaan.

Helsingin poliisi on kehottanut Elokapinaa vaihtamaan mielenosoituksen tapahtumapaikan Mannerheimintieltä Kansalaistorille. Elokapina ei ole suostunut paikan vaihtoon.

Elokapinasta kerrottiin aamupäivällä STT:lle, että mielenosoitus ollaan yhä aloittamassa suunnitellusti ja liikenne katkaisemassa Eduskuntatalon edustalla. Ryhmä on varautunut päästämään hälytysajoneuvot blokin läpi.

Jos poliisi antaa ryhmälle poistumiskäskyn, osa mielenosoittajista on valmiita kansalaistottelemattomuuteen, Elokapinan mediayhteyshenkilö kertoo STT:lle.

Kymmenen päivää kestävään mielenosoitukseen on ilmoittautunut Elokapinan mukaan yhteensä yli 1 000 ihmistä. Päiväkohtaisia osallistujia on muutamia satoja.

Poliisi on aiemmin arvioinut, että mielenosoitus aiheuttaisi merkittävää ja pitkäaikaista liikennehaittaa toteutuessaan ilmoitetun kaltaisena.

Elokapina on puolestaan arvioinut, että mielenilmauksesta aiheutuva häiriö on kohtuullinen suhteessa kiihtyvään ilmastokriisiin ja Suomen toimiin ilmaston lämpenemisen suhteen.

Tiedossa ainakin yksi vastamielenosoitus

Helsingin poliisin ylikomisario Heikki Porola kertoo STT:lle, että poliisi varautuu Elokapinan mielenosoitukseen kuten muihinkin mielenosoituksiin. Arvioita tilanteen kehittymisestä ei poliisin mukaan vielä ole.

– Ei tiedetä ennen kuin ilta koittaa, että tuleeko edes ketään paikalle. Poliisi menee paikalle katsomaan, minkälainen joukko sinne on tulossa, jos on tulossa, ja pyritään varmistamaan, että kaikki tapahtuu lain säännösten mukaisesti, Porola sanoo.

Elokapina aikoo tukkia tien ja katkaista liikenteen kokonaan. Porolan mukaan kokoontumislaki ei suojaa "lainvastaista toimintaa, joka aiheuttaa kohtuuttomia seuraamuksia liikenteelle".

– Sitten käydään neuvonpitoa siitä, että miten siitä saataisi laillinen, jos he haluavat kokoontumislain säännöksien suojaa, Porola kertoo.

Elokapinasta kerrotaan STT:lle, että ryhmä jäänee osoittamaan mieltä loppuajaksi Eduskuntatalon eteen, jos poliisi antaa poistumiskäskyn Mannerheimintieltä heti tänään. Elokapina kertoo neuvottelevansa mielenosoituksen aikana poliisin kanssa paikan päällä.

Poliisi on saanut ilmoituksen myös yhdestä vastamielenosoituksesta samalla alueella. Porolan mukaan sinne on odotettavissa muutamia kymmeniä osallistujia.

Porola myöntää, että vaarana voi myös olla tilanteen eskaloituminen.

– Ainahan se vaara on tietysti olemassa. Ihmiset eivät välttämättä tykkää siitä, että laittomasti katkaistaan kulkuväyliä.

Ryhmä katkaissut liikenteen Helsingissä aiemminkin

Porolan mukaan Elokapinalla oli myös maanantaina Helsingissä mielenosoitus, jolloin poliisin neuvoja ja ohjeita noudatettiin.

Elokapina osoitti mieltä Helsingissä myös 2. syyskuuta, jolloin se katkaisi liikenteen Valtioneuvoston linnan edessä Snellmaninkadulla. Poliisi otti tuolloin kiinni 17 mielenosoittajaa.

Viimeksi ryhmä katkaisi liikenteen Mannerheimintiellä kesäkuussa, jolloin poliisi teki yli sata kiinniottoa poistumiskäskyn jälkeen.

Elokapina nousi Suomessa laajasti otsikoihin, kun se sulki vuosi sitten Kaisaniemenkadun liikenteeltä. Poliisi käytti tuolloin mielenosoittajiin pippurisumutetta, koska sen mukaan muut keinot eivät auttaneet mielenilmauksen hajottamiseen.

Elokapina on osa kansainvälistä Extinction Rebellion -ympäristöliikettä.