Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Republikaanien rahoittama uudelleenlaskenta Arizonassa vahvisti: Biden voitti

Yhdysvalloissa Arizonan osavaltiossa tehty presidentinvaalien äänten uudelleenlaskenta vahvistaa jälleen presidentti Joe Bidenin voiton. Perjantaina julkaistusta raporttiluonnoksesta uutisoivat useat kansainväliset mediat.

Republikaanien rahoittamassa uudelleenlaskennassa selvisi, että demokraatit voittivat Arizonassa sijaitsevassa Maricopan piirikunnassa noin 45 000 äänellä. Uudelleenlaskennan tulos seurasi likeisesti jo aiemmin vahvistettua.

Floridalaisen kyberturvallisuusyhtiön tekemä ääntenlaskenta oli kolmas Arizonassa. Aiemmista kahdessa laskennassa ei myöskään havaittu ongelmia.

– Tämä tarkoittaa, että taulukointivälineet laskivat äänet kuten niiden piti, ja tulos heijastaa äänestäjien tahtoa. Tämän pitäisi olla tarinan loppu. Kaikki muu on ylimääräistä hälyä, republikaanitaustainen piirikunnan hallintoneuvoston puheenjohtaja Jack Sellers kommentoi tulosta.

Yhdysvaltain entinen presidentti, republikaanien Donald Trump kampanjoineen on toistuvasti yrittänyt kumota viime vuoden vaalien tulosta ja kääntää sen edukseen. Trump on käyttänyt usein juuri Arizonan äänestystä esimerkkinä puhuessaan laaja-alaisesta vaalivilpistä. Trumpin väitteille ei ole löydetty tosiasiallista tukea.

Laskentoja viritteillä myös muualla

Trump yritti kääntää myös Bidenin voittaman uudelleenlaskennan tulosta edukseen raportin tultua julki.

– Uudelleenlaskenta oli suuri voitto demokratialle ja suuri voitto meille. Se osoittaa, kuinka korruptoituneet vaalit olivat, Trump sanoi lausunnossaan, joka ei vastannut lainkaan raportin sisältöä.

Arizonan lisäksi Trump on tukijoukkoineen pyrkinyt saamaan äänet laskettavaksi uudelleen muun muassa Wisconsinissa ja Pennsylvaniassa. Republikaanivaltaisissa osavaltioissa, kuten Floridassa, Texasissa ja Georgiassa, vaalilakeja on presidentinvaalien jälkeen muutettu esimerkiksi postiäänten osalta Trumpin esittämän kritiikin takia.

Uudelleenlaskennat ovat herättäneet närkästystä demokraateissa. Puolueen johtava elin, kansallinen komitea, on luonnehtinut uudelleenlaskentoja julkisten varojen haaskaamiseksi ja vaaralliseksi yritykseksi sabotoida demokratiaa.

Trump ja hänen kannattajansa ovat pitäneet voimakkaasti esillä vaalivilppisyytöksiä viime marraskuun presidentinvaaleista asti. Trump ei ole julkisesti tunnustanut presidentti Bidenin voittoa, vaikka mitään näyttöä laajasta tai vaalitulokseen vaikuttavasta vaalivilpistä ei ole osoitettu.

Yhdysvalloissa valmistaudutaan runsaan vuoden päästä pidettäviin välivaaleihin. Vaalivilppikeskustelua on pidetty osana Trumpin pyrkimyksiä vähentää luottamusta äänestysjärjestelmää kohtaan ja toisaalta yrityksinä vahvistaa republikaaniehdokkaiden menestystä välivaaleissa. Niissä valitaan Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneeseen kaikki 435 edustajaa ja kolmasosa sadasta senaattorista lukuisien paikallisten päättäjien ohella.

Gallupien mukaan merkittävä osa republikaanien kannattajista uskoo, että Biden ei voittanut vaaleja.

Uutiskanava CNN:n aiemmin tässä kuussa julkistaman mielipidekyselyn mukaan yli puolet vastaajista oli sitä mieltä, että maan demokratia on hyökkäyksen kohteena ja joka toinen vastaaja arvioi, että tulevissa vaaleissa on mahdollista, että vaalivirkailijat manipuloivat tuloksia mieleisekseen.