Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisin mukaan Elokapinan mielenosoitusta ei voi missään tapauksessa järjestää Mannerheimintiellä – Elokapina ilmoittaa yhä tukkivansa tien 10 päiväksi satojen ihmisten voimin

Helsingin poliisi on kehottanut Elokapinaa vaihtamaan kuun vaihteessa järjestettävän mielenosoituksen tapahtumapaikan Mannerheimintieltä Kansalaistorille.

Elokapina on ilmoittanut järjestävänsä Helsingissä Mannerheimintiellä 10 päivää kestävän mielenosoituksen, jota se kutsuu Syyskapinaksi. Mielenosoituksen on määrä alkaa 29. syyskuuta ja päättyä 8. lokakuuta.

Poliisin mukaan mielenosoitus aiheuttaisi merkittävää ja pitkäaikaista liikennehaittaa toteutuessaan ilmoitetun kaltaisena. Poliisi kertoo neuvotelleensa mielenosoittajien kanssa ja osoittaneensa mielenosoituspaikaksi Kansalaistorin. Poliisin mukaan mielenosoittajat eivät ole kuitenkaan suostuneet yhteistyöhön.

– Me ollaan heille kerrottu meidän paikkaehdotus, ja he eivät ole siihen suostuneet, sanoo STT:lle ylikomisario Heikki Porola.

Elokapina vahvistaa STT:lle, että he eivät ole suostuneet paikan vaihtoon.

– Aiomme pitäytyä alkuperäisessä suunnitelmassa ja toteuttaa sen mahdollisimman turvallisesti, Elokapinan mediayhteyshenkilö Lauri Autere kertoo sähköpostitse STT:lle.

Elokapina pahoittelee mielenosoituspaikasta aiheutuvaa häiriötä, mutta pitää sitä kohtuullisena

Ylikomisario Porolan mukaan Elokapinan mielenosoitusta ei voi missään tapauksessa järjestää Mannerheimintiellä.

– Ei me voida ketään kehottaa lakia rikkomaan, se ei ole sellainen paikka, missä tämäntyyppinen mielenosoitus onnistuu.

Porola ei kuitenkaan avaa sitä, mitä poliisi aikoo tehdä, jos Elokapinan mielenosoittajat menevät ilmoituksensa mukaisesti Mannerheimintielle.

– On hankala spekuloida asioilla, kun ei tiedetä mitä tapahtuu, milloin tapahtuu ja minkälaisia joukkoja on kenelläkin.

Autere kertoo, että Syyskapinaan on ilmoittautunut noin 400 osanottajaa. Hänen mukaansa Elokapinan suunnitelmissa on yhä pysyä Mannerheimintiellä 10 päivää, ellei hallitus vastaa sen vaatimuksiin.

– Pahoittelemme paikasta koituvaa häiriötä, mutta arvioimme, että 10 päivän mielenilmauksesta Mannerheimintiellä aiheutuva häiriö on kohtuullinen suhteessa tilanteeseen, jossa olemme: kiihtyvään ilmastokriisiin, ja siihen, että Suomi aikoo jatkaa ilmaston kuumentamista vielä 14 vuoden ajan, ylittäen nykymenolla Pariisin sopimuksen 1,5 asteen mukaisen hiilibudjettinsa noin 3 vuodessa, Autere sanoo sähköpostissa. ​​​

Elokapina vaatii Syyskapinalla hallitusta julistamaan ilmasto- ja ympäristöhätätilan ja nopeuttamaan ilmastotoimiaan.

Poliisi kertoi aiemmin tiedotteessaan, että se voi keskeyttää tai päättää mielenosoituksen, jos mielenosoitus toteutuu olennaisesti lain vastaisena, vaarantaa yleistä järjestystä ja turvallisuutta tai estää liikennettä. Poliisi totesi tiedotteessa kuitenkin pyrkivänsä ensisijaisesti neuvottelemaan mielenosoituksen järjestäjän kanssa tilanteen ratkaisemiseksi.

Elokapina osoitti mieltä Helsingissä viimeksi syyskuun 2. päivä, jolloin se katkaisi liikenteen Valtioneuvoston linnan edessä Snellmanninkadulla. Poliisi otti tuolloin kiinni 17 mielenosoittajaa, jotka eivät suostuneet poistumaan poliisin käskystä ajoradalta. Kiinni otetuille kirjoitettiin sakot niskoittelusta poliisia vastaan.