Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

WHO: Ilmansaasteet aiheuttavat seitsemän miljoonaa ennenaikaista kuolemaa vuosittain

Maailman terveysjärjestö WHO kertoo, että ilmansaasteet ovat yksi suurimmista ympäristöuhista ihmisen terveydelle. WHO:n mukaan ilmansaasteet aiheuttavat seitsemän miljoonaa ennenaikaista kuolemaa vuosittain.

Järjestön mukaan tarvitaan kiireellisiä toimia, jotta ilmansaasteille altistumista saataisiin vähennettyä. Ilmansaasteiden aiheuttama tautitaakka on nyt WHO:n mukaan yhdenvertainen tupakoinnin ja epäterveellisen syömisen kanssa.

Ilmansaasteet voivat esimerkiksi aiheuttaa lapsilla keuhkojen kasvun ja toiminnan heikkenemistä sekä astmaa. Aikuisille ilmansaasteista johtuvia ennenaikaisia kuolemia aiheuttavat yleisimmin sepelvaltimotaudit ja aivohalvaukset.

Viime vuosien aikana on saatu vahvempia todisteita siitä, että ilmansaasteet vaikuttavat terveyteen pienemmillä pitoisuuksilla kuin aiemmin tiedettiin.

– Kerätyt todisteet ovat riittäviä oikeuttamaan toimet, joilla vähennetään väestön altistumista keskeisille ilmansaasteille, ei vain tietyissä maissa tai alueilla, vaan maailmanlaajuisesti, järjestö linjasi.

WHO tiukensi ilmanlaatua koskevia suosituksiaan keskiviikkona. Suositusten tarkoituksena on suojella ihmisiä ilmansaasteiden haitoilta, ja hallitukset käyttävät niitä pohjana oikeudellisesti sitoville standardeille.

– Niiden noudattaminen voi pelastaa miljoonia ihmishenkiä, WHO arvioi.

WHO päivitti suosituksiaan ilmanlaadusta viimeksi vuonna 2005. Tällä oli merkittävä vaikutus saastumisen vähentämisen politiikkaan maailmanlaajuisesti.

Terveysuhka pahin pieni- ja keskituloisissa maissa

Vaikka ilmanlaatu on parantunut merkittävästi korkean tulotason maissa 1990-luvun jälkeen, maailmanlaajuinen kuolemantapausten määrä ei ole juurikaan laskenut. Ilmanlaatu on yleensä heikentynyt, kun maat ovat taloudellisesti kehittyneet.

– Ilmansaasteet ovat uhka terveydelle kaikissa maissa, mutta ne vaikuttavat eniten pieni- ja keskituloisiin maihin, WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus sanoo.

Uudet suositukset julkaistiin YK:n ilmastohuippukokouksen alla. Kokous pidetään marraskuussa Glasgow'ssa Skotlannissa.

WHO:n mukaan ilmansaasteiden lisäksi ilmastonmuutos on suuri ympäristöuhka ihmisen terveydelle. Ilmanlaadun parantaminen tehostaisi ilmastonmuutoksen hillitsemistä, ja ilmastonmuutoksen hillitseminen parantaisi ilmanlaatua, WHO sanoo.