IS: Asiantuntijat pitävät laajaa kolmatta koronarokotuskierrosta todennäköisenä

Kolmas koronarokoteannos jaetaan Suomessa todennäköisesti laajalti ennemmin tai myöhemmin, arvioivat Ilta-Sanomien haastattelemat asiantuntijat.

– Nämä ovat niin sanottuja inaktivoituja rokotteita, joista me tiedämme, että yleensä valtaosalle tarvitaan kolme annosta. Se on sitten ajan kysymys, onko kolmannen annoksen ajankohta esimerkiksi 12 kuukautta vai vähemmän. Siihen tarvitaan vielä lisää tutkimustietoa, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo IS:n mukaan.

THL ohjeisti perjantaina kuntia antamaan kolmannen rokoteannoksen ihmisille, joiden immuunivaste on sairauden tai sen hoidon vuoksi alentunut. THL myös valmistelee mahdollisimman pian ohjetta kolmannen rokoteannoksen antamisesta niille, jotka rokotettiin koronarokotusten alkuvaiheessa muita lyhemmällä annosvälillä.

Nohynek ja Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet ovat IS:n mukaan samaa mieltä siitä, ettei kolmannella annoksella ole kiirettä 12 viikon välillä rokotettujen työikäisten keskuudessa.

– On erittäin hieno asia, että nämä immuunipuutteiset saavat nyt sitä kolmatta annosta. Jonkinasteisesti täytyy myös miettiä solidaarisuutta muuta maailmaa kohtaan. Missä vaiheessa perusterveiden työikäisten kolmannet annokset ovat meillä tärkeämpiä verrattuna kehittyvien maiden ensimmäisiin annoksiin? Rämet sanoo IS:n mukaan.

Rämet pitää hyvänä, että kolmanteen rokotekierrokseen on Suomessa varauduttu.

– Jos näyttää, että vaikeita infektioita alkaa tulla kahden rokoteannoksen jälkeen, niin tiedetään, että voidaan antaa kolmas annos, hän sanoo IS:lle.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi lauantaina Ylelle, että Suomi on varannut koronarokotteen kolmannen annoksen kaikille 12 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille kansalaisille.

Kansallisen rokoteasiantuntijaryhmä Krarin puheenjohtaja Ville Peltola kertoi lauantaina Ylenhaastattelussa, ettei koko kansalle tarjota kolmatta koronarokotetta tänä syksynä.

– Krarin kanta on, että koko väestö ei toistaiseksi tarvitse kolmansia annoksia. Mitä arvioidaan syksyn aikana, ovat riskiryhmät eli vakavan koronataudin riskiryhmässä olevat iäkkäät tai pitkäaikaisia sairauksia sairastavat henkilöt, Peltola sanoo Ylen mukaan.

Peltolan mukaan nyt seurataan sekä Suomessa että maailmalla, kuinka kauan kahden rokotteen antama suoja kestää, Yle kertoo.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka