Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

USA:ssa asiantuntijapaneeli suosittelee kolmansia rokoteannoksia yli 65-vuotiaille sekä riskiryhmäläisille

FDA:n mukaan kaksi rokoteannosta suojaa useimpia ihmisiä tehokkaasti vakavalta koronavirustaudilta. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Yhdysvalloissa hallitusta ohjeistava asiantuntijapaneeli suosittelee kolmansien koronarokoteannosten antamista yli 65-vuotiaille sekä riskiryhmäläisille.

Yhdysvaltain lääkeviraston FDA:n riippumaton paneeli päätti suosittaa kolmansia annoksia äänin 18–0. Paneeli kuitenkin hylkäsi aiemmin äänin 16–2 Valkoisen talon ja rokotteita valmistavan lääkeyhtiö Pfizerin ajaman ehdotuksen suositella kolmansia annoksia kaikille yli 16-vuotiaille.

Pfizer esitteli kokouksessa tutkimustuloksia, joiden mukaan sen rokotteen teho alkaa hiipua muutaman kuukauden jälkeen. FDA:n mukaan tutkimukset kuitenkin viittaavat siihen, että kaksi rokoteannosta suojaa useimpia ihmisiä tehokkaasti vakavalta koronavirustaudilta, ja rokotesuojan hiipumista on nähty lähinnä vanhemmissa ikäryhmissä ja heikon vastustuskyvyn omaavien keskuudessa.

Paneelin mukaan rokotteiden hyöty-riski-suhde on nuoremmilla ikäluokilla erilainen kuin vanhemmilla tai riskiryhmäläisillä, eikä kolmansien annosten suosittelu ole siksi itsestäänselvyys. Kolmansien annosten turvallisuudesta ei paneelin mukaan ole myöskään vielä riittävästi tutkimustietoa.

Seuraavaksi asia menee ensi viikolla Yhdysvaltain tartuntatautiviraston CDC:n komitean käsiteltäväksi. Sen on tarkoitus päättää, ketkä tarkalleen ottaen olisivat oikeutettuja kolmansiin annoksiin.

Kolmannet annokset ovat olleet tapetilla myös Suomessa, jossa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ohjeisti perjantaina kuntia tarjoamaan kolmatta rokotusta 12 vuotta täyttäneille, joiden immuunivaste on taudin tai sen hoidon vuoksi voimakkaasti madaltunut

Tehosterokotusten kiirehtimistä on kritisoitu

Yhdysvalloissa on viime aikoina raportoitu päivittäin noin 150 000 uutta koronatartuntaa ja noin 1 500 virukseen liittyvää kuolemaa. Presidentti Joe Bidenin hallinto on kannattanut kolmansien annosten antamista kaikille yli 16-vuotiaille, vaikka mikään asiantuntijataho ei ole antanut siitä virallista suositusta. Hallinto oli saanut tästä kritiikkiä joiltakin asiantuntijoilta.

Tehosteannosten kiirehtiminen länsimaissa on myös saanut kritiikkiä muun muassa siksi, että rokotteista on monissa köyhemmissä maissa pulaa, ja suuri osa maailman väestöstä ei ole vielä saanut ensimmäistäkään rokoteannosta.

Maailman nopeimpiin rokottajiin kuuluvassa Israelissa on jo annettu kolmansia annoksia laajasti yli 12-vuotiaille, kun viruksen deltamuunnos on nostanut tartuntamäärät korkeiksi suuresta tuplarokotettujen osuudesta huolimatta. Perjantain kokouksessa Yhdysvalloissa oli paikalla Israelin terveysministeriön edustaja, joka esitteli tietoja maan rokotusohjelmasta.

Osa asiantuntijoista oli sitä mieltä, että Yhdysvaltojen pitäisi seurata Israelin esimerkkiä. Suurin osa oli kuitenkin sillä kannalla, ettei maiden tilanteita voi verrata. Yhdysvalloissa rokotettujen osuus on selvästi alhaisempi kuin Israelissa, ja viime aikojen korkeiden tartuntamäärien takana ovat ennen kaikkea rokottamattomat, eivät tartunnan saaneet tuplarokotetut.

Kommentoi

Mainos: Etelä-Saimaa

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Palvelut

Ruokapaikka