Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtiovarainministeriön asiantuntija suosittelee taloudellisessakin mielessä isiä käyttämään perhevapaauudistuksessa kiintiöidyt vapaat

Moni isä ilmoittaa taloudelliset syyt syyksi, ettei pidä isyysvapaita. Valtiovarainministeriön (VM) johtava erityisasiantuntija Olli Kärkkäinen arvelee, että taustalla ovat sekä normit että väärinkäsitys.

– Monissa tapauksissa, jos aidosti laskisi sen tilanteen, se on ennemminkin päinvastoin. Kyse on siitä, onko perheillä varaa siihen, että isät eivät käytä ansiosidonnaisia vapaita, Kärkkäinen sanoo STT:lle.

Hänen mukaansa taloudellisessakin mielessä isien kannattaisi käyttää vähintään heille perhevapaauudistuksessa kiintiöidyt osuudet.

– Kannustimet ovat siihen ainakin kohdillaan.

Perheiden taloudellinen asema paranee, jos molemmat puolisot käyttävät kaikki ansiosidonnaiset etuudet eli myös isä pitää kaikki kiintiöidyt osuudet. Silloin etuuksien kokonaismäärä kasvaa.

– Se pätee myös sikäli, että tässä isille kiintiöidään reilusti enemmän ansiosidonnaisia vapaita kuin nykyisin.

Kärkkäisen mukaan jo nykyisinkin isyysvapaiden pitäminen on perheelle kannattamatonta vain, jos vanhempien väliset tuloerot ovat merkittävän suuret.

– Hyvin useissa tapauksissa taloudellisesti kannattavampaa on, että äiti palaa töihin ja isä jää ansiosidonnaiselle perhevapaalle sen sijaan, että äiti jäisi kotihoidon tuelle.

Isän kiintiön kasvattamisen lisäksi uudistuksessa vanhempainraha maksettaisiin korotettuna kahdelle vanhemmalle 16 ensimmäiseltä arkipäivältä.

– Se lisää isille vielä kannustimia pitää vähintäänkin vapaata se 16 päivää alussa.

Työpaikoilla iso rooli

Lainsäädännöllä ja taloudellisilla kannustimilla voidaan muuttaa yhteiskunnallista asennetta jonkin verran, ja se varmasti auttaa, mutta paljon on Kärkkäisen mielestä kyse myös siitä, miten työpaikoilla suhtaudutaan pidempiin isyysvapaisiin.

– Silläkin voi olla merkitystä, jos jossain yrityksessä yksi johtaja pitää pitkän isyysvapaan. Se antaa heti esimerkin. Tämä on asia, joka vaatii esimerkkejä, mutta myös aikaa, että normi ehtii muuttua. Pikkuhiljaa odotus siitä, millaisia isyysvapaita pidetään, alkaa myös muuttua.

Kärkkäisen omassa ystäväpiirissä pidemmistä isyysvapaista on vähitellen tullut normi. Hän kuitenkin muistuttaa, että perheet, elämäntilanteet ja työpaikat ovat erilaisia.

– Itse kuitenkin katson tätä aika paljon korkeasti koulutetun asiantuntijatyön näkökulmasta. Erilaisissa työpaikoissa normit ja suhtautuminen saattavat olla hyvin erilaisia.

Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) kritisoi uudistusta sen takia, että toinen vanhempi voi luovuttaa kiintiöstään päivärahapäiviä toiselle. EK:n mielestä se johtaa vääjämättä siihen, että edelleenkin äidit jäävät kotiin.

– Luonnollisesti isien kannustimet olisivat vielä paremmat siinä tapauksessa, että kiintiö olisi kiinteä eikä siirtomahdollisuutta olisi. Mutta siinä tapauksessa olisi ollut perheitä, joiden taloudellinen asema olisi heikentynyt nykytilanteesta.

Hallituksen reunaehto oli, että kenenkään tilanne ei uudistuksen takia heikenny nykyisestä.