Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tavaraviennin arvo nousi alkuvuonna koko maassa

Suomen tavaraviennin arvo oli tammi-kesäkuussa 31,2 miljardia euroa ja tavaratuonnin arvo 32,9 miljardia euroa, ilmenee Tullin ulkomaankauppatilastojen ennakkotiedoista. Viennin arvo nousi 13,8 prosenttia vastaavasta ajasta viime vuonna, ja tuonnin arvo nousi 12,5 prosenttia.

Alkuvuonna viennin arvo nousi kaikissa maakunnissa. Uudellamaalla kasvu oli 551 miljoonaa euroa, Satakunnassa 456 miljoonaa euroa ja Pirkanmaalla 445 miljoonaa euroa. Alle sataan miljoonaan euroon viennin kasvu jäi Kainuussa, Kymenlaaksossa, Etelä-Savossa, Pohjois-Karjalassa ja Etelä-Pohjanmaalla.

Uudenmaan osuus Suomen tavaroiden kokonaisviennistä laski hieman aiemmasta. Ennakkotietojen mukaan se oli tammi-kesäkuussa 26,9 prosenttia. Satakunnan ja Etelä-Karjalan osuudet sitä vastoin nousivat vajaan prosenttiyksikön, mutta Kymenlaakson osuus laski vajaan prosenttiyksikön. Muiden maakuntien osuudet eivät juuri muuttuneet.

Tuonnin arvo laski tammi-kesäkuussa Pohjois-Savossa ja Kainuussa, mutta muissa maakunnissa se nousi. Jyrkintä tuonnin arvon nousu oli Manner-Suomen maakunnista Pohjanmaalla, jossa se nousi 47,3 prosenttia verrattuna viime vuoden alkupuoliskoon. Yli 40 prosentin nousuun päädyttiin myös Keski-Pohjanmaalla ja Lapissa. Tullista kerrotaan, että näiden maakuntien tuonnin arvon jyrkkää kasvua selittää osin metallien, malmien ja rikasteiden tuonnin arvon kasvu.

Uudenmaan osuus koko tavaratuonnin arvosta oli tammi-kesäkuussa 55,3 prosenttia, ja maakunnan tuonnin arvo nousi 10,4 prosenttia.