Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Koronapandemia lisännyt tyttöjen ahdistusta, suuri veropäivä lähestyy

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

THL:n kysely: Pandemia lisännyt tyttöjen ahdistusta ja yksinäisyyttä selkeästi poikia enemmän

Etenkin tyttöjen ahdistus ja yksinäisyys ovat lisääntyneet korona-aikana, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreesta kouluterveyskyselystä.

Noin joka neljäs kyselyyn vastannut tyttö tunsi itsensä yksinäiseksi melko usein tai jatkuvasti. Pojista yksinäisyyttä koki viime keväänä noin 10 prosenttia. Kohtalaista tai vaikeaa ahdistuneisuutta on kokenut peräti 30 prosenttia tytöistä.

THL:n ylilääkäri Terhi Aalto-Setälä sanoo, että tyttöjen pahoinvoinnin lisääntyminen korona-aikana on ollut kansainvälinen ilmiö. Syitä tähän voivat olla muun muassa se, että tytöt kärsivät herkästi sosiaalisten suhteiden katkoksista.

THL:n kyselyyn vastasi lähes 265 000 lasta ja nuorta.

Suuri veropäivä lähestyy, tuhatkunta ihmistä pyytänyt verottajaa poistamaan omat tiedot medialistalta

Verohallinto ennakoi, että tuloverotietojen luovutusta vastustetaan vähemmän kuin viime vuonna. Verottaja on saanut tähän mennessä hakemukset noin tuhannelta ihmiseltä, jotka ovat toivoneet, ettei heidän ansio- ja pääomatulotietojaan luovutettaisi suoraan medialle. Pyyntöjä on hyväksytty yli 900.

Viime vuonna verottaja hyväksyi 4 400 tuloverotietojen poistamista koskevaa pyyntöä.

Intoa vastustamispyynnön tekemiseen saattaa laskea hallinto-oikeuden päätös, jonka mukaan vastustamispyynnön tekijän nimi on julkinen tieto.

Viime verovuoden tiedot julkistetaan 10. marraskuuta.

Kauppakamarikysely: Työmatkailu autolla vähenemässä koronan seurauksena

Työmatka-autoilu vähenee merkittävästi koronapandemian seurauksena etätyön lisääntyessä, arvioivat yritykset kauppakamarien kyselyssä. Kyselyyn vastanneista yrityksistä 71 prosenttia uskoi työhön liittyvän autoilun vähenevän joko merkittävästi tai jonkin verran. Työajon lisääntymiseen ei uskottu juuri ollenkaan.

Kyselyyn vastanneista yrityksistä 76 uskoi etätyön lisääntyvän ja 71 prosenttia katsoi digitalisaation vauhdittuvan koronaviruksen jälkeisessä työelämässä.

14. syyskuuta tehtyyn kyselyyn vastasi noin 2 000 kauppakamarien jäsenyritystä. Yksinyrittäjiä vastaajista oli 6,5 prosenttia, eli suurin osa oli työnantajia.

Kiinalaismediassa katsotaan Australian muuttuneen Kiinan vastustajaksi - Britannian, USA:n ja Australian sopimusta kuvataan vastuuttomaksi

Kiina on kritisoinut Yhdysvaltain, Britannian ja Australian uutta yhteistyösopimusta, johon kuuluu ydinsukellusveneiden rakentaminen Australiaan. Britannian yleisradioyhtiö BBC kirjoittaa Kiinan kuvailleen sopimusta erittäin vastuuttomaksi ja kapeakatseiseksi.

BBC:n mukaan kiinalaismediassa kirjoitettiin, että Australia on muuttanut itsensä Kiinan vastustajaksi.

Australialla on ollut monimutkainen suhde Kiinaan, ja maa on Australian merkittävin kahdenvälinen kauppakumppani, kun tarkastellaan hyödykkeitä ja palveluita.

WHO keskeyttänyt venäläisen Sputnik-rokotteen lupaprosessin

Maailman terveysjärjestö WHO on keskeyttänyt venäläisen Sputnik-koronarokotteen lupaprosessin. Asiasta uutisoivat muun muassa Radio Free Europe Radio Liberty ja Euronews.

Aiemmin tänä vuonna Venäjällä tehdyssä tuotantotarkastuksessa paljastui useita valmistusrikkomuksia, mediat kirjoittavat. WHO:n edustajan mukaan prosessi on keskeytetty siihen asti, kunnes uusia tarkastuksia voidaan tehdä rokotteiden tuotantolaitoksissa.

Venäjä jätti helmikuussa hakemukset WHO:lle ja Euroopan lääkevirasto Emalle rokotuksen hätäkäytön hyväksymiseksi.

Suomessa lupaprosessin keskeyttämisestä uutisoi aiemmin ainakin Ilta-Sanomat.

WHO: Afrikan pula koronarokotteista lisää uusien ja tappavien varianttien riskiä

Afrikka kärsii tänä vuonna 470 miljoonan koronarokoteannoksen vajeesta sen jälkeen, kun Covax-rokoteohjelma on leikannut suunniteltuja rokotetoimituksia, kertoo Maailman terveysjärjestö WHO. WHO varoittaa, että vaje lisää uusien ja tappavien varianttien riskiä.

WHO:n Afrikan-yksikön mukaan tällä hetkellä vain 17 prosenttia maanosan väestöstä saadaan rokotettua vuoden loppuun mennessä, kun terveysjärjestön tavoite on 40 prosenttia. Afrikan-yksikön johtajan Matshidiso Moeti sanoo, että rokotteiden lähetysten viivästyminen uhkaa muuttaa Afrikan rokotteille vastustuskykyisten varianttien lisääntymisalueeksi.

Covax laski ennustettaan rokotetoimituksista viime viikolla ja perusteli muutosta muun muassa vientikielloilla, valmistajien ja maiden kahdenvälisten sopimusten ensisijaisuudella sekä hyväksyntähakemusten jättämisten viivästymisillä. (Lähde: AFP)

Venäjän kolmen päivän vaalinäytelmä alkaa

Venäjällä alkaa tänään kolme päivää kestävä äänestys duuman eli parlamentin alahuoneen vaaleissa. Valtapuolue Yhtenäisen Venäjän odotetaan varmistavan itselleen kahden kolmasosan enemmistön 450 kansanedustajan paikasta, vaikka puolueen suosio on laskenut selvästi edellisistä vaaleista.

Vaalien alla todellisia opposition edustajia on estetty asettumasta ehdolle. Hallinnon vastustajia on myös vangittu ja ajettu maanpakoon. Riippumattoman median toimintaa on rajoitettu määrittelemällä tiedotusvälineitä ulkomaisiksi agenteiksi.

Lisäksi hallinnon odotetaan turvautuvan vaalivilppiin halutun lopputuloksen varmistamiseksi.