Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Australia aikoo rakentaa ydinsukellusveneitä yhteistyössä Yhdysvaltojen ja Britannian kanssa - "Maailmastamme on tulossa monimut

Kiinan mielestä sukellusveneyhteistyö "heikentää vakavasti alueen rauhaa ja vakautta ja kiihdyttää kilpavarustelua".

Australia, Yhdysvallat ja Britannia ovat ilmoittaneet uudesta yhteistyöstä, johon kuuluu ydinsukellusveneiden rakentaminen Australiaan.

Australian pääministeri Scott Morrison kertoi maiden solmimasta yhteistyöstä Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin ja Britannian pääministerin Boris Johnsonin kanssa pidetyn videokonferenssin yhteydessä. Uutta yhteistyötä kutsutaan termillä Aukus.

Maiden johtajat kertoivat, että sukellusveneiden ei ole tarkoitus kuljettaa ydinaseita. Ne toimivat ydinvoimalla. Ydinsukellusveneet on määrä rakentaa Etelä-Australian Adelaidessa.

Kiina moitti sukellusveneyhteistyötä torstaina "erittäin vastuuttomaksi". Sopimus "heikentää vakavasti alueen rauhaa ja vakautta ja kiihdyttää kilpavarustelua", sanoi Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Zhao Lijian tiedotustilaisuudessa.

Kiinan Washingtonin-suurlähetystö syytti Aukus-maita "kylmän sodan mentaliteetista ja ideologisesta ennakkoluulosta", kertoi BBC .

Suhteet Kiinan kanssa viime vuosina lähinnä kiristyneet

Australia on viime aikoina lisännyt puolustusmenojaan Kiinan vahvistuessa. Yhdysvaltalaiskanava CNN: n mukaan viranomaiset pitäytyivät ennen ilmoitusta kannassaan, että sopimuksessa ei olisi kyse erityisesti Kiinasta. Maat kuitenkin viittasivat ilmoituksessaan "alueellisiin turvallisuushuoliin".

Britannian puolustusministeri Ben Wallace puolestaan kiinnitti huomiota Kiinan sotilasmenoihin.

– Se on kasvattamassa valtavasti laivastoaan ja ilmavoimiaan. On ilmeistä, että se kytkeytyy kiisteltyihin alueisiin. Kumppanimme noilla alueilla haluavat pitää puoliaan, Wallace sanoi BBC:lle.

Viime vuosina Kiinaa on syytetty jännitteiden kasvattamisesta kiistellyillä alueilla kuten Etelä-Kiinan merellä.

Uusilla sukellusveneillä Australian armeija pystyy matkustamaan ja iskemään kohteisiin kaukana rannikosta.

Niin Australian kuin Yhdysvaltojen suhteet Kiinan kanssa ovat viime vuosina lähinnä kiristyneet.

– Maailmastamme on tulossa monimutkaisempi, erityisesti täällä alueellamme, Intian valtameren ja Tyynenmeren alueella, Morrison sanoi Australian yleisradioyhtiön ABC :n mukaan.

Myöhemmin Morrison ilmoitti Australian hankkivan myös yhdysvaltalaisia pitkän matkan risteilyohjuksia.

Ranska harmistui

Australian sukellusvenepäätös harmitti Ranskaa, sillä Ranska oli aiemmin sopinut myyvänsä Australialle 12 tavanomaista sukellusvenettä kymmenillä miljardeilla euroilla. Sopimus oli kuitenkin ollut vuosia jumissa muun muassa Australian sisäpolitiikan kiemuroiden takia, ja lopulta Australia vaihtoi suunnitelmiaan ja päättikin rakentaa uudet sukellusveneet yhteistyössä Yhdysvaltojen kanssa.

Morrison kertoi torstaina, että suunnitelmat ranskalaissukellusveneiden hankkimisesta on nyt haudattu.

Ranskan hallitus kuvaili Australian ratkaisua valitettavaksi.

Työryhmä: Milja Rämö, Anssi Rulamo, Maiju Ylipiessa, Eeva Nikkilä-Kiipula. Lähteenä myös uutistoimisto AFP.