Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Hallituksen määrä päättää uudistetusta koronastrategiasta, neuvottelu iltapäivällä – tavoitteena päästä siirtymään kohti normaaleja oloja

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi eilen Ylen Pääministerin haastattelutunnilla, että rajoituksista päästään eroon sitten, kun ylitetään 80 prosentin rokotekattavuus yli 12-vuotiaissa. Emmi Korhonen / LEHTIKUVA

STT

Hallituksen on määrä tänään päättää Suomen uudistetusta koronastrategiasta. Siinä on tarkoitus linjata, miten Suomessa päästään siirtymään kohti normaaleja oloja.

Tavoite on pitää yhteiskuntaa mahdollisimman laajasti auki. Rajoituksiin voitaisiin edelleen turvautua alueellisesti, jos tautitilanne pääsee ryöpsähtämään.

Asiaa käsitellään tänään hallituksen neuvottelussa, joka alkaa Säätytalossa kello 15. Jos kokonaisuus saadaan valmiiksi, siitä on tarkoitus kertoa julkisuuteen vielä tänään. STT:n tietojen mukaan kyse on lähinnä siitä, voidaanko kokonaisuuden kanssa edetä, eikä neuvoteltavana enää ole mitään erityisiä yksityiskohtia.

Strategiassa määritellään laajasti sitä, millä toimilla epidemiaa hallitaan rokotuskattavuuden noustessa. Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi Pääministerin haastattelutunnilla eilen, että rajoituksista päästään eroon, kun päästään 80 prosentin rokotekattavuuteen yli 12-vuotiailla. Arvio on, että raja voitaisiin saavuttaa lokakuussa.

Strategian päivitys vaikuttaa myös muun muassa testaukseen ja jäljitykseen, jonka ruuhkautumisesta ja isosta työvoimatarpeesta on käyty viime päivinä julkisuudessa paljon keskustelua.

Sen sijaan voimassa oleva maskisuositus perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suositukseen, joten siihen strategian päivitys ei suoraan vaikuta.

Koronapassi tarkoitus saada käyttöön lokakuussa

Hallitus antoi eilen sunnuntaina esityksen kahden metrin turvaväliedellytyksestä luopumisesta, joka helpottaa olennaisesti esimerkiksi urheilu- ja kulttuuritapahtumien järjestämistä. Eduskunta alkaa käsitellä lakimuutosta heti kokoonnuttuaan kesätauon jälkeen tällä viikolla.

Lokakuussa pyritään myös saamaan käyttöön koronapassi, jota voitaisiin käyttää paikallisesti rajoitusten vaihtoehtona, jos tartuntatilanne jollakin alueella pahenee.

Koronapassi olisi käytössä vapaaehtoisuuteen pohjautuvalla mallilla. Sillä todistetaan, että ihminen on rokotettu, koronan sairastanut tai hiljattain testattu.

Koronapassi voisi toimia esimerkiksi siten, että yritykset voisivat järjestää koronapassin avulla kulttuuritapahtumia, vaikka tautitilanne alueella pahenisi.

Kommentoi

Mainos: Etelä-Saimaa

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Palvelut

Ruokapaikka