Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallitus ehdottaa kahden metrin turvavälistä luopumista, kulttuuri- ja vapaa-aikatoiminan järjestäminen helpottuisi

Hallitus on antanut esityksen kahden metrin turvaväliedellytyksen luopumisesta. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi tartuntatautilain väliaikaisesti voimassa olevaa pykälää 58 d.

Pykälästä poistettaisiin lähikontaktin tarkka määritelmä sekä soveltamisen kriteerinä oleva ilmaantuvuusluku.

Poistettavaksi ehdotetulla lähikontaktilla tarkoitetaan nykyisin ihmisten oleskelua sisätiloissa alle kahden metrin etäisyydellä toisistaan yli 15 minuutin ajan tai fyysistä kontaktia toisiinsa.

Jatkossa lähikontaktin määrittelisi aluehallintovirasto tai kunta.

Hallituksen päätös ei tullut yllätyksenä, sillä pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi tämän viikon maanantaina, että kahden metrin turvavälin määritelmä poistetaan tartuntatautilaista.

Tuota ennen asiasta oli käyty paljon keskustelua. Vain muutamaa päivää ennen Marinin tviittiä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) katsoi, että turvavälistä luopuminen sidotaan koronapassin valmisteluun.

– Koronapassilla olisi mahdollista myös luopua kahden metrin turvaväleistä. Tavoitteena on tuoda tartuntatautilain muutokset mahdollisimman pian eduskunnan käsiteltäväksi, Kiuru tviittasi.

Tällä hetkellä kahden metrin turvavälin käytöstä päättävät alueet, mutta hallitus on jo aiemmin pyrkinyt saamaan alueita luopumaan niistä. Sosiaali- ja terveysministeriö on ohjannut alueita ohjauskirjeellään. Tällä hetkellä missään alueella Suomessa tapahtumissa ei tarvitse taata kahden metrin turvavälejä.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) kertoi aiemmin STT:lle, että eduskunta on varautunut ottamaan pikaisesti käsittelyyn lakimuutoksen, joka poistaisi kahden metrin turvavälit tartuntatautilaista.

Turvavälivaatimus on vaikeuttanut merkittävästi kulttuuri- ja urheilutapahtumien järjestämistä pahimmilla tautialueilla.

Turvavälivaatimuksen poiston arvellaan parantavan hyvinvointia

Hallituksen esitysehdotuksessa turvaväleistä luopumista perustellaan muun muassa sillä, että suuret tartuntamäärät eivät ole enää johtaneet sairaalahoidon tarpeen kasvuun samalla tavalla kuin syksyn 2020 tai kevään 2021 epidemiahuippujen myötä. Tuolloin valtaosa väestöstä oli rokottamatta.

– Täysin rokotettujen joukossa on todettu hyvin vähän vakavia tautitapauksia. Täysi rokotesarja, eli kaksi rokoteannosta, suojaa tehokkaasti koronavirustautia ja erityisesti sen vakavia muotoja vastaan. Väestön korkea rokotuskattavuus vähentää tehokkaasti sairaalahoidon ylikuormittumisen riskiä, esitysehdotuksessa todetaan.

Esityksessä kuitenkin sanotaan, että rokotusten vaikutuksesta epidemian hallintaan ei toistaiseksi ole yhteneväistä ja riittävän laajaa tutkimusnäyttöä.

– Ja joko uudet virusmuunnokset tai rokotusten tehon hiipuminen voivat vaikuttaa merkittävästi epidemiatilanteeseen, ehdotuksessa sanotaan.

Esitysehdotuksessa sanotaan, että ehdotus mahdollistaisi kulttuuri- ja vapaa-aikatoiminnan järjestämistä paremmin. Ehdotus lisäisi näin väestön osallistumismahdollisuuksia ja lisäisi myös kokonaishyvinvointia. Mahdollisuudet sosiaalisten suhteiden ylläpitämiseen, harrastusten ja vapaa-ajan toimintoihin sekä kulttuurista nauttimiseen vaikuttavat kokonaisvaltaisesti esimerkiksi mielenterveyteen ja toimintakykyyn, mutta myös ehkäisevät yksinäisyyttä ja syrjäytymistä.