Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Sonkajärvellä lopetettiin karhu, jolla oli käpälässään pyyntirauta – jo kolmas pyyntiraudan vuoksi vahingoittunut karhu Itä-Suomessa tänä vuonna

Myös Joensuussa on liikkunut pienpetoraudan vuoksi vahingoittunut karhu. Poliisin heinäkuussa välittämä handout-kuva loukkaantuneesta naaraskarhusta, jolla on vasemmassa etukäpälässään pienpetojen pyytämiseen tarkoitetut raudat. HANDOUT / LEHTIKUVA

Emmi Tilvis / STT

Sonkajärvellä Pohjois-Savossa on kaadettu tänään aikuinen uroskarhu, jolla oli vasemmassa etukäpälässään pyyntirauta, kertoo Itä-Suomen poliisi.

Alustavien tietojen mukaan pyyntirauta oli uponnut syvälle karhun käpälään.

Poliisille ilmoitettiin loukkaantuneesta karhusta Sonkajärven Löytölänmäellä elokuun 22. päivänä. Ilmoitustietojen ja ilmoittajan myöhemmin poliisille toimittamien valo- ja videokuvan perusteella karhulla oli vasemmassa etujalassaan pienpetojen pyyntiin tarkoitettu pyyntirauta, eikä se pystynyt käyttämään toista jalkaansa.

Poliisi pyysi Sonkajärven riistanhoitoyhdistykseltä suurriistavirka-apua eläimen löytämiseksi ja lopettamiseksi. Karhu kaadettiin tänään aamupäivällä.

Uroskarhun vasemmassa etujalassa oli Conibear-pyyntirauta, jonka on tarkoitus tappaa minkki tai piisami välittömästi. Alustavien tietojen mukaan pyyntirauta oli ollut karhun käpälässä pitkään.

Poliisi toimittaa karhun Ruokavirastoon tarkempiin tutkimuksiin.

Lopettamispäätöksen perusteena karhulle aiheutuva kipu

Poliisi teki päätöksen Sonkajärven karhun lopettamisesta konsultoituaan ensin eläinlääkäriä. Lopettamispäätöksen perusteena oli eläimelle aiheutuva tarpeeton kipu ja kärsimys.

Poliisin tiedotteen mukaan loukkaantuneen aikuisen karhun kiinniottaminen ja toimittaminen hoitoon tai pyyntiraudan irrottaminen karhulta eivät ole turvallisia ja tarkoituksenmukaisia toimintavaihtoehtoja.

Viikko sitten Lieksassa ammuttiin pienpetoraudan vuoksi loukkaantunut karhu ja sen kaksi pentua normaalin karhunmetsästyksen yhteydessä. Pennut kuuluivat iältään normaalin metsästyksen piiriin.

Myös Joensuussa Enossa on liikkunut pienpetoraudan vuoksi vahingoittunut karhu. Itä-Suomen poliisin tiedotteen mukaan Enon karhunaarasta yritettiin myös pyydystää nukutusta ja vamman tutkimista varten. Tällä hetkellä karhusta on voimassa tappomääräys.

Karhun metsästyskiintiö on 457 karhua koko Suomessa metsästyskaudella 2021–2022.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka