Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suurten ikäluokkien päästäminen eläkkeelle noin 60-vuotiaina oli virhe, toteaa EVAn raportti

Suomeen on luotava automaattinen, taloudelliseen huoltosuhteeseen sidottu mekanismi eläkeiän nostamiseen, sanoo konsultti Jussi Pyykkönen EVAn analyysissa. Hänen mielestään eläkeiän pitäisi olla sidoksissa työllisten määrään ja julkisen talouden kestävyyteen.

– Suurimpien ikäluokkien päästäminen eläkkeelle noin 60-vuotiaina oli virhe, joka uhkaa näivettää nuorempien sukupolvien tulevaisuuden, Pyykkönen sanoo EVAn tiedotteessa.

Hän lisää, että hoiva- ja eläkemenot kasvavat niin voimakkaasti, että se aiheuttaa muulle julkiselle taloudelle vakavia ongelmia.

– Työikäisten ja lasten palvelut ovat vaarassa. Tarvitsemme uuden sukupolvisopimuksen, hän sanoo.

Pyykkönen ehdottaa lisäksi ansiosidonnaisen työttömyysturvan eläkekertymän poistoa, työttömyysjaksojen ketjuttamisen lopettamista ja työeläkeindeksin muuttamista kuluttajahintaindeksiksi.

– Lisäksi eläkeläisiä pitää kannustaa tekemään töitä hyödyntämällä alustataloutta ja esimerkiksi luomalla työnvälitystä harjoittaville yrityksille kannustimia houkutella eläkeläisiä keikkatöihin, hän sanoo.

EVAn tiedotteessa sanotaan, että 60 vuoden päästä Suomessa on 1,08 työllistä yhtä eläkeläistä kohden, kun vielä vuonna 2 000 työllisiä oli 2,0 yhtä eläkeläistä kohden.