Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen perusturva on riittämätön, sanovat Amnesty ja Ihmisoikeusliitto

Perusturvan taso ei takaa riittävää toimeentuloa sekä taloudellisten ja sosiaalisten oikeuksien toteutumista Suomessa, selviää Ihmisoikeusliiton ja Amnesty International Suomen osaston raportista.

Raportissa ääneen pääsevät muun muassa eläkeläiset, joilla ei ole varaa lääkkeisiin sekä sairauden vuoksi työkyvyttömät, jotka kamppailevat tukiviidakossa. Raporttiin on kerätty tietoa kirjallisista lähteistä ja niitä on täydennetty haastatteluilla.

– Haastattelemamme ihmiset haaveilivat tavallisista asioista. Siitä että voisi ostaa leipää ja maitoa silloin, kun niitä tarvitsee, lapset saisivat harrastaa ikätovereidensa kanssa, eikä joutuisi murehtimaan, riittävätkö rahat reseptilääkkeisiin. Liian alhainen perusturva ei kuitenkaan mahdollista näitä asioita, sanoo Amnestyn asiantuntija Mariko Sato tiedotteessa.

Perusturva on turvaverkko

Perusturvaetuuksilla viitataan vähimmäistason työttömyysetuuksiin, perhe-etuuksiin, eläkkeisiin, sairausetuuksiin ja opintorahaan. Perusturvaa täydentävät asumis- ja toimeentulotuet.

Riittämättömät perusturvaetuudet tai esteet niiden saatavuudessa ovat Amnestyn ja Ihmisoikeusliiton mukaan pakottaneet yhä useammat turvautumaan toimeentulotukeen, jonka on tarkoitus olla väliaikainen etuus yllättävien tai erityisten tilanteiden varalle. Siitä on kuitenkin tullut pysyvä osa monien toimeentuloa, tiedotteessa todetaan.

Amnesty ja Ihmisoikeusliitto vaativat hallitusta turvaamaan perusturvan riittävän tason sekä varmistamaan asianmukaisen saatavuuden ja kattavuuden.