Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oikeusministeri Henriksson: Tartuntatautilain säädös kahden metrin turvavälistä tarvitsee nopeasti muutosta – Kiuru: hallitus käsittelemässä muutosta ensi viikolla

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) mukaan tartuntatautilakia on syytä muuttaa ja muutostarve on jo kiireellinen. Kyse on lain pykälästä 58 d, jossa säädetään kahden metrin turvaväleistä sisätiloissa esimerkiksi kulttuuritilaisuuksissa.

– Tämä kohta ei enää vastaa sitä, mitä hallitus on tavoitellut. Tilanne on nyt muuttunut, ja pykälä ei vastaa kaikin osin alkuperäisiä tavoitteita, sanoo Henriksson STT:lle.

Muutostarpeen taustalla on Henrikssonin mukaan etenkin se, että rokotekattavuus koronavirusta vastaan on parantunut ja taudin leviämisriski siten pienentynyt. Turvavälejä koskevassa säädöksessä ei kuitenkaan puhuta lainkaan rokotekattavuudesta.

– Kun hallitus on linjannut rajoituksista, keskeisiä ovat olleet periaatteet oikeasuhtaisuudesta ja välttämättömyydestä. Tavoitteena on ollut suojella henkeä ja terveyttä sekä huolehtia sairaanhoidon kapasiteetin riittämisestä, Henriksson toteaa.

"Käsittääkseni hallitus on muutostarpeesta yksimielinen"

Etelä-Suomen aluehallintovirasto tiedotti tänään, että se ei vielä lievennä Uudellamaalla voimassa olevia rajoituksia. Näin siitä huolimatta, että sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi viime viikon torstaina ohjauskirjeen, jonka mukaan pienen riskin yleisötapahtumissa ei kiihtymis- ja leviämisalueillakaan edellytetä kahden metrin turvaväliä eikä yleisöä tarvitse lohkoa osiin.

Henrikssonin mukaan kansalaistenkin on vaikea ymmärtää, miksi junassa saa istua toisen ihmisen kanssa vierekkäin, mutta osassa Suomea teatterissa on pidettävä kahden metrin turvaväli.

– Aluehallintovirastojen täytyy luonnollisesti soveltaa voimassa olevaa lakia, mutta nyt 58 d -pykälän tulkinta johtaa eri tulokseen eri puolella maata. Siksi tarvitsemme lakimuutoksen, hän sanoo.

Lakimuutoksen valmisteluvastuu on sosiaali- ja terveysministeriöllä, toteaa Henriksson.

– Käsitykseni on, että tästä (muutostarpeesta) on hallituksessa yksimielisyys, hän sanoo.

Henriksson lisää vielä, että tarvittava lakimuutos todennäköisesti ei ole lakiteknisesti yhtä työläs kuin esimerkiksi ne muutokset, joita tarvittaisiin koronapassin voimaan saattamiseksi.

Hallitus käsittelemässä tapahtumien avaamista vauhdittavaa lakimuutosta ensi viikolla

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan hallitus on käsittelemässä ensi viikolla tartuntatautilain muutosta. Tavoitteena on hänen mukaansa helpottaa tapahtumien avaamista ottamalla koronapassi käyttöön.

– Koronapassilla olisi mahdollista myös luopua kahden metrin turvaväleistä, Kiuru kirjoittaa Twitterissä .

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) sanoi aiemmin perjantaina MTV:lle , että hallitus voisi keventää rajoituksia nopeammin, jos vapaaehtoinen koronapassi olisi riittävän laajasti käytössä. Kurvisen mukaan virallisen koronapassin valmistelussa ja käyttöönotossa menee vielä useita viikkoja.

– Voisimme muuttaa hallituksen hybridistrategiaa niin, että jos riittävän moni toimiala on ottanut oman vapaaehtoisen koronapassin käyttöön, niin rajoituksia voidaan purkaa, Kurvinen kertoo.

Koronapassilla todistetaan, että henkilö on rokotettu, koronan sairastanut tai hiljattain testattu.

Kurvinen kommentoi perjantaina Twitterissä myös Etelä-Suomen avin päätöstä jatkaa nykyisillä turvavälivaatimuksilla.

– Kulttuurialan tilanne on kohtuuton ja epäreilu. Suomea on voitava avata. Esitän, että hallitus tekee tarvittavat lakimuutokset, joilla tapahtumien avaaminen mahdollistuu, hän kertoi Twitter-viestissään.