Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kabulissa ihmiset etsivät läheisiään tuhoisan lentokenttäiskun jälkeen – "Moni oli kauhuissaan, heidän katseensa olivat eksyksissä"

Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa ihmiset ovat etsineet läheisiään eilen tehtyjen iskujen jälkeen, uutisoivat muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC ja yhdysvaltalaislehti Washington Post .

Monet kysyvät ohikulkijoilta, ovatko nämä nähneet heidän lapsiaan, kertoo kansainvälisen Emergency-järjestön johtaja Rosella Miccio BBC:lle. Miccio ei itse ole Kabulissa, mutta välitti medialle, mitä paikalla olleet järjestön työntekijät ovat kertoneet.

Kriisialueilla työskentelevän Emergencyn Kabulin lääkinnällinen koordinaattori Alberto Zanin kertoo tiedotteessa , että järjestön sairaalan ympärillä oli paniikkia, kun räjähdyksissä loukkaantuneita tai haavoittuneita tuotiin sairaalalle.

– Paikalle tulleet eivät pystyneet puhumaan, moni oli kauhuissaan, heidän katseensa olivat eksyksissä, heidän katseensa olivat tyhjiä. Olemme harvoin nähneet tällaista tilannetta, Zanin sanoi.

Sairaalaan tuotiin afganistanilaisia naisia, lapsia ja miehiä, jotka olivat yrittämässä pakoon Afganistanista. Jo ennen iskuja sairaala oli 80 prosenttisesti täynnä ja sinne on tuotu lisävuoteita hyökkäyksen jälkeen.

Kabulin lentokentällä tapahtuneessa hyökkäyksessä kuoli ainakin kymmeniä ihmisiä. Medioissa tiedot kuolleiden afganistanilaissiviilien määrästä vaihtelevat 60:n ja 90:n välillä. Lisäksi iskussa kuoli 13 yhdysvaltalaissotilasta. Hyökkäyksen takana kerrotaan olleen äärijärjestö Isisin Afganistanin-haara.

Isku ei tullut yllätyksenä

Kabulissa oleva toimittaja ja kirjailija Matthieu Aikins kertoo yhdysvaltalaiskanava CNN :lle, että iskujen jälkeen kentältä kuului ammuntaa ja sireenejä. Aikins saapui kentälle alle tunti hyökkäyksen jälkeen.

Hän kertoo olleensa kentällä päivittäin ja että isku ei valitettavasti tullut hänelle yllätyksenä. Esimerkiksi Yhdysvallat varoitti mahdollisista iskuista jo viime viikolla.

– Menimme takaisin päivystykseen, ja sinne tuotiin uhreja. Siellä oli ruumiita toisensa jälkeen. Se oli kamala näky, Aikins sanoo.

Lentokentällä on useina päivinä kerääntynyt tuhansia ihmisiä, jotka ovat pyrkineet pakenemaan maasta sen jälkeen, kun äärijärjestö Taleban pääsi Afganistanissa valtaan noin kaksi viikkoa sitten. Monet maat ovat suorittaneet evakuointilentoja, joilla on pelastettu ulkomaalaisia ja afganistanilaisia, jotka ovat esimerkiksi työskennelleet suurlähetystöissä.

Useat operaatiot ovat jo päättyneet. Yhdysvaltain operaation on määrä päättyä ensi viikon tiistaina.

Lentokentän aluetta ja sinne saapumista on kuvattu vaaralliseksi. Esimerkiksi Britannia on aiemmin tällä viikolla kehottanut pakenevia pyrkimään naapurimaiden rajoille.

YK:sta kerrotaan BBC:lle, että toistaiseksi Iranin rajalle ei ole tullut suuria määriä ihmisiä. Iran sulki viralliset rajanylityspaikat viime viikolla. Pakenevia on kerääntynyt erityisesti Pakistanin rajalle. Afganistanin naapurimaita ovat lisäksi Turkmenistan, Uzbekistan, Tadzhikistan ja Kiina.