Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kotimaanmatkailussa rikottiin ennätys heinäkuussa – yöpymisiä majoitusliikkeissä enemmän kuin koskaan mittaushistoriassa

Heinäkuu oli ennätyskuukausi kotimaanmatkailussa, kertoo Tilastokeskus . Yöpymisten määrä majoitusliikkeissä oli mittaushistorian korkein. Kaikkiaan yöpymisiä oli 3,34 miljoonaa, mikä oli kaksi prosenttia enemmän kuin heinäkuussa 2019 ennen koronakriisiä. Silloinen ennätys ylittyi nyt noin 69 000 yöpymisellä.

– Heinäkuu oli ensimmäinen kuukausi, jolloin yöpymisten määrä ylitti koronapandemiaa edeltävän tason. Majoitusmyynti kasvoi 39 prosenttia viimevuotisesta ja oli yhteensä 141 miljoonaa euroa, Tilastokeskuksen yliaktuaari Ossi Nurmi sanoo tiedotteessa.

Ennätys rikkoutui siitä huolimatta, että ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset ovat romahtaneet: niitä oli 77 prosenttia vähemmän kuin heinäkuussa 2019. Kotimaisia yöpymisiä sen sijaan oli lähes 700 000 eli yli neljännes enemmän kuin kaksi vuotta aiemmin, ja vapaa-ajan yöpymisten osalta määrä kasvoi 30 prosenttia.

Yöpymiset vähentyivät eniten Uudellamaalla

Työmatkayöpymiset taas laskivat 11 prosentilla kahden vuoden takaisesta.

– Suomalaisten lisääntynyt työmatkailu ei riittänyt kääntämään lukuja positiiviseksi, sillä ulkomaiset työmatkayöpymiset jäivät vain noin kolmasosaan aiemmasta, Nurmi kertoo.

Viime vuoden heinäkuuhun verrattuna yöpymiset lisääntyivät kaikissa maakunnissa. Vuoden 2019 heinäkuuhun verrattuna ne lisääntyivät eniten Pohjanmaalla, jossa kasvua nähtiin 40 prosenttia. Miinusta tuli kahden vuoden takaiseen verrattuna vain Uudellamaalla, jossa yöpymiset vähenivät 31 prosenttia, Pohjois-Karjalassa (-16 prosenttia) ja Etelä-Karjalassa (-2 prosenttia).

Pohjois-Karjalassa ja Etelä-Karjalassa oli kuitenkin maakuntien korkeimmat hotellihuoneiden käyttöasteet, 87,5 ja 86,4 prosenttia.

Venäläismatkailijoiden määrä putosi roimasti

Tammi–heinäkuussa yöpymisiä kirjattiin 9,13 miljoonaa, mikä on 4,9 prosenttia enemmän kuin vuoden 2020 vastaavana ajankohtana. Näistä kotimaisille matkailijoille kirjattiin 8,58 miljoonaa yöpymisvuorokautta ja ulkomaisille matkailijoille 0,55 miljoonaa.

Matkailijoiden määrät tärkeimmistä matkailijamaista laskivat kautta linjan viimevuotiseen verrattuna. Pahimmin matkailijavirta tyrehtyi Venäjältä: venäläisiä yöpyi tammi–heinäkuussa liki 95 prosenttia vähemmän kuin samaan aikaan vuonna 2020. Pienin vähennys oli ruotsalaisten osalta, joita yöpyi noin 21 prosenttia vähemmän vuodentakaiseen verrattuna.

Suurin ulkomainen matkailijaryhmä olivat saksalaiset, joille kirjattiin 80 000 yöpymistä. Runsaasti yöpyivät myös virolaiset (67 000 yöpymistä) ja ruotsalaiset (57 000 yöpymistä).

Luvut ovat Tilastokeskuksen majoitustilaston ennakkotietoja. Ne on kerätty majoitusliikkeiltä, joissa on vähintään 20 vuodepaikkaa tai sähköpistokkeella varustettua matkailuvaunupaikkaa.