Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kokoomuksen Orpo pitää hallitusyhteistyöpuheita viihteenä tässä vaiheessa vaalikautta

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mielestä tässä vaiheessa vaalikautta spekulaatiot tulevista hallituskokoonpanoista ovat lähinnä viihdettä. Hän pitää ennenaikaisina puheita hallitusyhteistyöstä perussuomalaisten kanssa.

Orpon mukaan kokoomus tavoittelee ykköspaikkaa seuraavien vaalien jälkeen.

– Mitä vahvempi valtakirja meillä vaaleissa on, sitä enemmän me voimme vaikuttaa siihen, mikä on hallitusohjelman sisältö ja hallituksen kokoonpano. Siihen taas vaikuttaa se, millaisia linjauksia ja millaista politiikkaa eri puolueet toteuttavat. Tämä koskee myös perussuomalaisia, Orpo sanoi kokoomuksen puolue- ja ryhmäjohdon kesäkokouksen tiedotustilaisuudessa.

Orpolta kysyttiin tilaisuudessa, onko kokoomuksessa valmiutta kiristää maahanmuuttopolitiikkaa merkittävästi. Perussuomalaisten uusi puheenjohtaja Riikka Purra on linjannut, että perussuomalaiset voivat tehdä hallitusyhteistyötä puolueiden kanssa, jotka ovat siihen valmiita.

Orpon mukaan kokoomus seuraa, millainen puolue perussuomalaisista uuden johdon myötä tulee, mutta hänen mukaansa kokoomuksen maahanmuuttolinja on "aika kaukana".

Orpo painottaa, että ilman kansainvälisyyttä ja työperäistä maahanmuuttoa Suomi ei pärjää ja lisäksi Suomen pitää auttaa.

– Tarvitaan kymmeniätuhansia työperäisiä maahanmuuttajia, jos halutaan, että Suomi selviää vanhuspalveluista tai että me saadaan hitsareita tai huippututkijoita Suomeen.

– Sen lisäksi Suomi on velkaantumisesta huolimatta edelleen vauras maa ja meidän pitää kantaa humanitäärinen vastuumme maailmalla ja kriiseissä. Meidän pitää auttaa ihmisiä, jotka ovat hädässä.

Kokoomus kannattaa sitä, että ihmiset saapuvat ensisijaisesti pakolaisjärjestelmän kautta ja että turvapaikan haun kautta Suomeen tulevien määrä olisi mahdollisimman pieni.

Budjettiriihessä tehtävä päätöksiä

Maahanmuutosta pitää voida keskustella, Orpo sanoo. Hän nostaa haasteeksi esimerkiksi sen, että humanitäärisesti Suomeen tulleiden työttömyysaste on korkea. Kokoomus haluaakin hänen mukaansa avata keskustelua siitä, miten nämä ihmiset autetaan töihin ja miten he pystyvät kotoutumaan Suomeen.

– Nytkin näemme että maahanmuutto ja siihen liittyvät haasteet eivät häviä mihinkään maailmasta, ja kokoomus haluaa osallistua siihen keskusteluun omista lähtökohdistaan.

Orpo nosti esiin pulan osaavasta työvoimasta myös puheessaan kokousväelle.

– Me tarvitsemme merkittäviä muutoksia sosiaaliturvaan, jotta työn tekeminen on kaikissa tilanteissa kannattavampaa kuin joutenolo. Tarvitsemme panostuksia koulutukseen, jotta osaaminen vastaa työpaikkojen tarpeita. Meidän pitää purkaa esteitä liikkuvuudelta, jotta työn perässä kannattaa muuttaa tai liikkua pidemmältäkin matkalta, hän luetteli.

Hän varoitti hallitusta sokaistumasta hetkellisesti kasvavasta taloudesta. Orpon mielestä hallituksella on budjettiriihessä viimeinen todellinen mahdollisuus tehdä päätöksiä.

– Jos nyt ei tule päätöksiä, eivät vaikuttavat toimet enää ehdi voimaan loppuhallituskauden aikana.

Apteekit valmiita testaukseen

Yhä jatkuvaan koronakriisiin yhdeksi lääkkeeksi kokoomus ehdottaa hallitukselle, että apteekit valjastettaisiin tekemään koronatestejä. Näin saataisiin lisää testauspaikkoja ja korkeat testaushinnat laskemaan tarjonnan kasvamisen myötä.

Orpon mukaan muualla Euroopassa koronaa estetään tehokkaasti laajalla testaamisella. Tuore testitulos olisi lisäksi osa toimivaa koronapassia.

Orpon mielestä hallitukselta olisi viisautta katsoa testaustoiminta osaksi apteekin normaalia palvelutoimintaa.

– Näin apteekeilta ei vaadittaisi erillistä osakeyhtiötä ja yksityisen terveydenhuollon lupaa, Orpo sanoi.

Hänen mukaansa apteekit ovat tähän valmiita ja farmaseutit päteviä testien tekemiseen.