Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

TEM: Lähes viidesosa työvoimaa hakeneista toimipaikoista koki viime vuonna työvoimapulaa

TEMin mukaan eniten rekrytointiongelmia olisosiaali- ja terveysaloilla. EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA

STT

Lähes viidesosa työvoimaa hakeneista toimipaikoista koki viime vuonna työvoimapulaa, kertoo työ- ja elinkeinoministeriö (TEM).

TEMin selvityksen mukaan 19 prosenttia työvoimaa hakeneista toimipaikoista jäi kokonaan tai osittain ilman työvoimaa eli kärsi siis työvoimapulasta. Osuus oli sama kuin koronaa edeltäneenä vuonna 2019. Toimipaikoissa jäi työllistämättä yhteensä noin 58 000 työntekijää.

Jonkinasteisia rekrytointiongelmia koki viime vuonna 40 prosenttia työvoimaa hakeneista toimipaikoista. Toimialoista rekrytointiongelmia oli eniten sosiaali- ja terveysaloilla, missä 54 prosentilla työvoimaa hakeneista toimipaikoista oli ongelmia löytää tarvitsemaansa työvoimaa.

Rekrytointiongelmat vähenivät viime vuonna kaikilla muilla toimialoilla paitsi julkisten palveluiden ja koulutuksen aloilla. Koronakriisin vaikutus näkyi viime vuonna selvästi majoitus- ja ravitsemisaloilla, joissa rekrytointiongelmia kokeneiden toimipaikkojen osuus laski 13 prosenttiyksiköllä vuodesta 2019.

– Työvoiman saatavuusongelman yleisin syy raportin mukaan on puutteet osaamisessa. Osaamisen kehittäminen onkin keskeinen asia, johon on keskityttävä kohtaanto-ongelman ja sitä kautta työllisyyden parantamiseksi, alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen sanoo TEMin tiedotteessa.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka