Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Purra linjapuheessaan: Hallitukseen ei mennä solmimaan ystävyyssuhteita

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra on määritellyt puolueen lähtökohtia mahdolliseen hallitusyhteistyöhön pitämässään linjapuheessa Seinäjoella. Purran puheessa korostuivat perussuomalaisten muista poikkeavat arvot ja tavoitteet ja niiden edistäminen, tapahtui se sitten hallituksessa tai oppositiossa.

Purra sanoi, ettei hän näe, että perussuomalaisilla olisi varsinaisia ystäväpuolueita tai paremmin sen vastakohtiakaan.

– Muut puolueet ovat kilpailijoitamme. Teemme yhteistyötä, kun se on kannattavaa ja siitä on saavutettavissa hyötyä. Myöskään hallitukseen perussuomalaiset ei mene ensisijaisesti solmimaan ystävyyssuhteita, eikä työn tarvitse olla kivaa, Purra sanoi.

Asiakysymyksistä hän nosti jälleen esiin maahanmuuton sanoen, että hän ei vie puoluetta sellaiseen hallitukseen, jossa puolue ei onnistuisi merkittävästi tiukentamaan maahanmuuttopolitiikkaa.

– Tämä ei tarkoita sitä, että maahanmuutto olisi ainoa teemamme tai että vain siinä tavoittelisimme jotakin. Maahanmuuttokysymykset ovat ne, joissa me erotumme vahvimmin kaikista muista puolueista.

Purran mukaan puolue tavoittelee muutoksia rajapolitiikkaan, humanitaariseen ja sosiaaliseen maahanmuuttoon ja kansalaisuuden saamiseen.

Varsinaisia uusia avauksia puheessa ei kuultu.

Työn verotusta alaspäin, kannustavuutta ylöspäin

Suomen taloudellista tilannetta Purra kuvasi "surulliseksi", vaikka juuri tällä hetkellä kasvu näyttää korkeita lukemia.

– Ongelmiamme ei ole aiheuttanut korona. Kestävyysongelmamme ovat kroonisia, eivät epidemian aiheuttamia. Epidemia on vain kärjistänyt niitä, Purra sanoi.

Hän moitti hallitusta julkisten menojen lisäämisestä pysyvästi ja EU:n elpymispaketin hyväksymisestä.

Purran mukaan työn tekemisen kannattamattomuus etenkin alimmilla palkkatasoilla on yksi Suomen merkittävimmistä rakenteellisista ongelmista.

– Kyse ei ole vain sosiaaliturvasta vaan ylikireästä verotuksesta, työmarkkinoiden, yritysrakenteen ja maahanmuuton vaikutuksista, Purra sanoi.

Purran mukaan kaikkiin valtion menoihin vaaditaan "realistinen läpivalaisu" ja palkansaajan tilipussiin verojen jälkeen jäävää osuutta työn tuotosta on nostettava.

– Työn verotuksen madaltaminen on myös yrityksille kaikkein hyödyllisintä, verrattuna esimerkiksi muihin veronalennuksiin. Työn verotuksen alentamisen hyöty kertautuisi siten ostovoimassa, tuotteiden hinnoissa ja työllisyydessä, Purra sanoi.

Väki saatava liikkeelle aluevaaleissakin

Purra herätteli puolueväkeä myös kiinnostumaan viiden kuukauden kuluttua pidettävistä aluevaaleista, vaikka vaalien ja hallinnon tasojen lisääminen ei sinänsä perussuomalaisia innostakaan.

– Näidenkin vaalien tulos on kuitenkin hyvin tärkeä, ja se vaikuttaa sekä käytännöllisesti uusien hyvinvointialueiden valtuustojen kokoonpanoon että symbolisesti, Purra sanoi.

Hänen mukaansa puolue lähtee tavoittelemaan maakuntavaaleista hyvää tulosta kuntavaalien jo osoitettua, että se on saavuttanut merkittävän aseman paikallistasolla.

– Nyt teemme sen myös aluetasolla.

Purra ennakoi äänestysprosentista matalaa ja keskustelusta yksitoikkoista, kun uuden maakuntatason tehtäviin kuuluvat vain sote ja pelastustoimi.