Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Perussuomalaisille tänään uusi puheenjohtaja, koronan kotitestien myynti kasvanut, USA tuhoaa asiakirjojaan Kabulissa

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Perussuomalaiset saa uuden puheenjohtajan Seinäjoella

Perussuomalaiset kokoontuu tänään puoluekokoukseen Seinäjoelle valitsemaan uutta puheenjohtajaa Jussi Halla-ahon seuraajaksi. Ennakkosuosikkina on pidetty kansanedustaja Riikka Purraa , joka toimii puolueen ensimmäisenä varapuheenjohtajana.

Paikkaa havittelee myös kansanedustaja Sakari Puisto sekä lisäksi neljä muuta suurelle yleisölle tuntemattomampaa ehdokasta.

Lisäksi valitaan varapuheenjohtajisto ja puoluesihteeri.

Kokoukseen on ilmoittautunut ennakkoon yli kaksituhatta osallistujaa.

Koronatartunnan kotitestien myynti on kasvanut viime viikkoina

Koronatartunnan kotitestien myynti on lisääntynyt niin Keskon , S-ryhmän kuin Lidlinkin päivittäistavarakaupoissa. Kaupat arvioivat, että paheneva pandemiatilanne sekä tietoisuus testeistä on lisännyt myyntiä.

Kotitestit eivät kuitenkaan tällä hetkellä korvaa terveydenhuollon tekemää koronatestiä, muistuttaa Fimean ylitarkastaja Hanna Valo .

Negatiivinen tulos ei vapauta karanteenista, ja positiivinenkin tulos vaatii terveydenhuollon tekemän varmistustestin sekä karanteenipäätöksen. Myös tartuntajäljitykset perustuvat terveydenhuollon tekemään testiin.

Yhdysvaltain Kabulin-lähetystön henkilökuntaa määrätty tuhoamaan asiakirjoja Talebanin vallatessa Afganistania

Yhdysvaltain Kabulin-suurlähetystö on määrännyt henkilökuntaansa tuhoamaan arkaluontoisia asiakirjoja sekä materiaalia, jota voitaisiin käyttää Talebanin propagandassa ääriliikkeen mahdollisesti vallatessa Afganistanin pääkaupungin.

Samaan aikaan Yhdysvaltain puolustusministeriö kommentoi, ettei usko Kabulin olevan välittömässä vaarassa siitä huolimatta, että useimmat Afganistanin muut merkittävät kaupungit on menetetty Talebanille viime päivinä.

Maan kolmesta suurimmasta kaupungista enää Kabul on hallituksen vallassa Heratin ja Kandaharin kaaduttua. (Lähde: AFP)

Heinäkuu oli mittaushistorian toistaiseksi kuumin kuukausi maapallolla, arvioi Yhdysvallat

Heinäkuu oli mittaushistorian kuumin kuukausi maapallolla, arvioi Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio NOAA.

NOAA:n mukaan maan ja meren pintalämpötila oli heinäkuussa 0,93 celsiusastetta 1900-luvun keskiarvon yläpuolella. Mittaushistoria ulottuu 142 vuoden päähän.

Heinäkuu on tyypillisesti maapallon kuumin kuukausi. Edellinen ennätys rikottiin vuonna 2016, ja myös vuosina 2019 ja 2020 yllettiin vastaavaan lukuun.

Yhdysvaltain arviossa on eroa EU:n vastaavaan, jonka mukaan kulunut heinäkuu olisi ollut mittaushistorian kolmanneksi kuumin. (Lähde: AFP)

Turkin tulvien kuolonuhrien määrä kasvanut liki 40:een

Turkissa äkillisten tulvien vaatimien vahvistettujen kuolonuhrien määrä maan pohjoisosassa Mustanmeren rannikolla on kasvanut jo 38:aan. Maan katastrofivirasto AFAD:n mukaan kuolonuhreista 32 on Kastamonun maakunnasta ja loput kuusi naapurimaakunta Sinopista.

Kyse on jo toisesta luonnonkatastrofista Turkissa lyhyen ajan sisään, sillä maa oli vasta äsken saanut kuriin sen eteläosissa raivonneet maastopalot, joissa surmansa sai ainakin kahdeksan ihmistä.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan vieraili perjantaina Pohjois-Turkin tulva-alueella, jossa hän muun muassa johti rukoushetkeä tulvan uhrien muistoksi. Samalla presidentti lupasi valtion antavan taloudellista tukea tulva-alueelle. (Lähde: AFP)

Salaperäinen katutaiteilija Banksy vahvisti kiertäneensä Englannin rannikkokaupungeissa - uusia teoksia on kymmenkunta

Todellisen identiteettinsä salassa pitävä brittiläinen katutaiteilija Banksy on vahvistanut tehneensä kymmenkunta uutta teosta itäisen Englannin rannikkokaupunkeihin. Asiasta kertoo muun muassa yleisradioyhtiö BBC.

Uusia teoksia alkoi ilmestyä noin viikko sitten, ja niitä löytyy esimerkiksi Great Yarmouthista, Gorlestonista ja Lowestoftista. Maalauksia oli arveltu Banksyn tekemiksi, mutta taiteilija vahvisti asian myöhemmin Instagram-tilillään julkaistulla videolla.

Banksyn taidetta on parhaillaan esillä myös Suomessa näyttelyssä Banksy. A Visual Protest, joka on esillä Serlachius-museoissa Mäntässä lokakuulle asti.

Sarjanousija Brentford aloitti Valioliigassa voitolla - Marcus Forss teki liigadebyyttinsä

Jalkapallon Englannin Valioliigassa sarjanousija Brentford rökitti perjantaina liigan kauden avauksessa Arsenalin maalein 2–0. Brentfordille ottelu oli ensimmäinen Valioliigassa sekä ensimmäinen Englannin pääsarjassa 74 vuoteen eli sitten kauden 1946–47.

Brentfordin maalintekijöinä joukkueen kotistadionilla olivat ensimmäisellä puoliskolla Sergi Canos ja toisella Christian Norgaard .

Brentfordin suomalaishyökkääjä Marcus Forss aloitti vaihtopenkiltä, mutta pääsi tekemään valioliigadebyyttinsä ottelun viimeisillä minuuteilla.

Mönchengladbach ylsi tasapeliin Bayern Münchenin kanssa Bundesliigan avauksessa

Mönchengladbach tarjoili Saksan Bundesliigan avausottelussa pienimuotoisen yllätyksen, kun se ylsi 1–1-tasapeliin jalkapallon pääsarjaa hallitsevan Bayern Münchenin kanssa.

Perjantai-iltana kotikentällään pelannut Mönchengladbach meni 1–0-johtoon ranskalaishyökkääjä Alassane Plean maalilla, kun ottelua oli pelattu kymmenen minuuttia.

Robert Lewandowski puolestaan pääsi iskemään Bayernille pelastavan tasoituksen, kun ensimmäistä erää oli jäljellä kolmisen minuuttia. Pelin toisella puoliskolla ei maaleja nähty.

Bayern München on voittanut Bundesliigan mestaruuden yhdeksän kertaa peräkkäin. (Lähde: AFP)