Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Farmasialiiton puheenjohtajan mukaan Suomessa asiakkaita ohjataan apteekeista terveydenhuoltoon päivittäin – Petteri Orpo kertoi IS:lle luulleensa infarktia närästykseksi, farmaseutti ohjasi sairaalaan

Farmaseuteille ja proviisoreille asiakkaiden ohjaaminen terveydenhuollon piiriin on osa työtehtävää, kertoo Farmasialiiton puheenjohtaja Antti Kataja.

Apteekeista sairaanhoitoon ohjaamisesta ei Katajan mukaan ole varsinaista tilastointia, mutta Kataja arvelee, että keskikokoisessa apteekissa ohjataan asiakkaita terveydenhuoltoon useamman kerran viikossa ja valtakunnan tasolla sitä tapahtuu päivittäin.

Hänen mukaansa farmaseuttien ja proviisoreiden päätehtävä on lääkeneuvonnan lisäksi tunnistaa tilanteita, joissa itsehoito auttaa ja milloin on syytä hakeutua suoraan terveydenhuollon piiriin.

Kataja muistuttaa, että farmaseutit ja proviisorit ovat terveydenhuollon ammattilaisia, joilla on yliopistotasoinen koulutus. Koulutukseen kuuluu muun muassa sairauksien ja yleisimpien oireiden läpikäyntiä sekä lääkkeiden turvallisen ja tarkoituksenmukaisen käytön neuvontaa.

Orpon kaltaisista tapauksista kuulee säännöllisesti

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoi lauantaina julkaistussa Ilta-Sanomien haastattelussa , että hän sai kuntavaalien jälkeen sydäninfarktin.

Kuntavaalien jälkeisenä keskiviikkona Orpolle oli tullut huono olo kesken lounaan. Hän oli mennyt ostamaan närästyslääkettä läheiseen Yliopiston apteekkiin, jossa farmaseutti oli ohjannut hänet sairaalaan.

– Ei ne mitään päivittäisiä tapauksia ole, kuten mitä Orpolle kävi, mutta kyllä niistä kuulee säännöllisesti. Tullaan hakemaan närästyslääkettä, ja kun tilannetta hetken selvitetään, kehotetaan ottamaan yhteyttä päivystykseen, Kataja kertoo.

Kaikki tapaukset eivät ole yhtä dramaattisia kuin Orpon.

– Saattaa olla, että joudutaan esimerkiksi ohjaamaan käymään lääkärissä tarkastamassa joku ihottuma varmuuden vuoksi, Kataja kertoo.

Suomalaiset käyttävät apteekkien palveluita paljon. Vuositasolla apteekkikäyntejä Suomessa on noin 60 miljoonaa.

– Suomalaiset tietävät, että sieltä saa neuvoa ja tukea ilman ajanvarausta, Kataja kertoo.