Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kanadassa sadat mielenosoittajat vaativat tutkintaa alkuperäisväestölle tarkoitettuihin sisäoppilaitoksiin liittyvien hautalöytöjen jälkimainingeissa

Kanadassa sadat mielenosoittajat ovat vaatineet, että alkuperäisväestön lapsille tarkoitetusta sisäoppilaitosjärjestelmästä aloitetaan tutkinta tuoreiden hautalöytöjen jälkimainingeissa.

Maassa on tehty lyhyen ajan sisään jo ainakin neljä laajaa hautalöytöä, joissa on paljastunut yhteensä yli tuhat merkitsemätöntä hautaa alkuperäisväestön lapsille tarkoitettujen sisäoppilaitosten lähistöltä.

Lauantaisen mielenilmauksen olivat kutsuneet koolle Uuden demokraattisen puolueen (NDP) parlamentaarikot Mumilaaq Qaqqaq ja Charlie Angus. Mielenosoittajat olivat kokoontuneet Ottawassa sijaitsevan parlamentin lähettyville paikallista aikaa lauantaina.

NDP oli jo aiemmin heinäkuussa vaatinut, että pääministeri Justin Trudeaun hallinto nimeäisi erityissyyttäjän johtamaan puolueetonta tutkintaa sisäoppilaitoksista.

– Alkuperäiskansat tarvitsevat totuutta ja oikeutta, Qaqqaq kirjoitti Instagramissa pyytäen ihmisiä osallistumaan mielenilmaukseen.

– Tämä tarkoittaa erityissyyttäjää ja kokonaisvaltaisesti rahoitettua kansainvälisten tarkkailijoiden läsnä ollessa tehtyä riippumatonta tutkintaa Kanadan alkuperäiskansoihin kohdistuvista rikoksista, hän jatkoi.

Parlamentaarikko: Ihmisyyden vastaisia rikoksia

Qaqqaqin kanssa Ottawassa marssinut Angus arvioi, että sisäoppilaitoksissa tapahtuneet kauheudet voivat täyttää kansainväliset ihmisyyden vastaisen rikoksen tuntomerkit.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Angus kuvaili Kanadan yleisradioyhtiö CBC:lle, etteivät Kanadaa järkyttäneet tapahtumat ole olleet vahinkoja. Sen sijaan tragediat edustavat hänen mukaansa politiikkaa, jonka tarkoituksena on ollut ihmisten tuhoaminen.

– Mielestäni nämä rikokset täyttävät kansainväliset ihmisyyden vastaisen rikoksen kriteerit. Nämä rikokset kohdistuivat alkuperäisväestön lapsiin, hän painotti CBC :lle ja vaati niin ikään puolueetonta tutkintaa.

Angusin NDP-kollega Qaqqaq vaati Instagram-päivityksessään pääministeri Trudeauta ja oikeusministeri David Lamettia aloittamaan tutkinnan tekosyiden antamisen sijaan.

CBC:n mukaan Lametti on kuitenkin kertonut, ettei hänellä olisi valtuutuksia aloittaa rikostutkintoja. Oikeusministerin lehdistösihteerin mukaan rikostutkintoja voi aloittaa yksinomaan poliisi.

Angus arvioi Lamettin ja Trudeaun piilottelevan teknisen seikan takana. Hänen mukaansa liittovaltiolla on huomattava määrä työkaluja, joita voisi hyödyntää tässä tapauksessa, ja yksi näistä on juurikin asian ohjaaminen erityissyyttäjälle.

Lapsia kuoli heitteillejätön ja sairauksien vuoksi

Kanadassa oli yhteensä 139 sisäoppilaitosta, joihin pakotettiin vuosikymmenien aikana kaikkiaan noin 150 000 alkuperäiskansoihin kuuluvaa lasta. Näissä alkuperäisväestöä yritettiin sulauttaa pakolla valtaväestöön. Lapsilta kiellettiin täysin heidän oma kulttuurinsa, eivätkä he saaneet puhua omaa kieltään.

Lapset joutuivat usein myös väkivallan ja seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi. Tuhansia lapsia katosi kouluissa. Kouluja ylläpitivät valtio ja kirkot.

Asiaa selvittäneen komission mukaan yli 4 000 lasta kuoli kouluissa sairauksien ja heitteillejätön vuoksi. Kyseinen komissio on kertonut Kanadan syyllistyneen kulttuuriseen kansanmurhaan.

Kanadan hallitus esitti vuonna 2008 virallisen anteeksipyynnön koulujen vuoksi.